Hirdetés

Sovány hardveren is vígan elfuthat majd a Windows 12



|

Több részlet is kiderülhetett az operációs rendszer következő generációjáról.

Hirdetés

A 2021-ben megjelent Windows 11 lassan, de biztosan egyre nagyobb közönséget hódít meg, a friss rendszerre átállók pedig több új, izgalmas funkciónak is örvendhettek a platform legutóbbi frissítésével. Sokan azonban már a jövőre, vagyis a Windows 12-re szegezik a tekintetüket, amely egyre gyakrabban bukkan fel a hírekben.

A Microsoft véletlenül már tavaly ősszel megmutatta, hogyan is nézhet ki az új platform, az AMD CES 2023-as előadásán pedig hivatalosan is megerősítésre került, hogy dolgoznak a következő generáción. Most pedig egy nagyobb jelentés árulkodik róla, milyen is lehet a holnap Windowsa.

Hirdetés

A Windows Central munkatársa, Zac Bowden több részletet is tudni vél az operációs rendszerről, amely az értesülései szerint CorePC kódnéven készül, és a vállalat egy korábbi elképzelésén, a Windows Core OS-en alapszik. Ez a Windows egy lekönnyített verziója lett volna, és a moduláris kialakításával egyfajta bázisnak szánták a különböző eszközökre optimalizált kiadásokhoz.

Ennek megfelelően a Windows 12 is moduláris megközelítést alkalmaz, amelynek részei ("állapotai") a merevlemez eltérő partícióin kerülnek installálásra. Ennek több előnye is van: könnyebbé teszi a frissítések menedzselését és telepítését, az elkülönített tárolás révén fokozza a biztonságot, az oktatási szektorba szánt eszközökön pedig lehetővé teszi a használat során keletkező adatok gyors törlését, hasonlóan a Chromebookok "powerwash" funkciójához.

A redmondiak állítólag egy olyan verzión is dolgoznak, amely kifejezetten a gyengébb hardvereket célozza, így csupán az Office, az Edge böngésző és androidos alkalmazások futnak rajta. Ha hihetünk a jelentésnek, ez a Hudson Valley variáns akár 75%-kal is kevesebb tárhelyet igényelhet, mint a Windows 11 SE.

A Windows 12 megpiszkálhatja a kompatibilitást is, amit a Microsoft egy új kompatibilitási réteggel, a Neonnal hidalhat át, de Bowden forrásai szerint egy olyan kiadást is kalapálnak a mérnökök, amely teljesen nélkülözi az örökölt funkciókat, és csak a később megjelenő Intel/AMD/Qualcomm/Nvidia hardverekre optimalizálják, különös tekintettel a mesterséges intelligencia-alapú képességek kihasználására.

A Windows Central már tavaly nyáron megszellőztette, hogy leghamarabb 2024-ben kerülhet sor a Windows 12 debütálására, Bowden pedig továbbra is úgy gondolja, hogy ez a tervezett menetrend, de előfordulhatnak csúszások is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.