Hirdetés

Még idén kipróbálhatjuk Elon Musk műholdas internetét



|

A Starlink műholdak sokakat lenyűgöznek, másokat idegesítenek, de fél éven belül kiderül, mennyire hasznosak.

Hirdetés

Az Elon Musk nevéhez köthető SpaceX nem csak azzal foglalkozik, hogy mionél nagyobb rakétákat építsen, hogy űrturistákat szállítson a Nagy Feketeségbe, meg mellesleg újraélessze a több évtizede az orosz Szojuzokra támaszkodó amerikai űrkutatást. A Starlink műholdak már vidáman keringenek a bolygó körül, és folyamatosan állítanak pályára újakat, szerdán egy Falcon 9 "hátán" újabb 60 röppent fel a bolygó köré. Jelenleg már 400-nál is több áll készenlétben - és nemsokára megtudhatjuk, mire.

Hirdetés

A Starlink hosszú távú tervei között a jelenleginek sokszorosa, konkrétan 40 ezer műhold szerepel, a céljuk pedig az, hogy internettel "szórják be" a bolygót. Egyelőre viszont a szolgáltatással kapcsolatban nem sok konkrétum hangzott el, ezért inkább csak kétféle reakciót gerjesztettek az éjszakai égen már most is szabad szemmel látható gépezetek. Egyesek szerint a tudomány és technika diadalát jelentik, és alig várják, hogy működésbe lépjenek, viszont az amatőr és profi csillagászok többsége inkább bírálja az új rendszert, ami megnehezíti az égbolt kutatását, ráadásul egyes vélemények szerint az állatok tájékozódását is megzavarhatják a csillagoknak látszó, de gyorsan mozgó pontok - főleg, ha tényleg olyan sok lesz belőlük, mint amit Musk tervez.

Starlink műholdak Brazília felett egy hosszú záridős éjszakai felvételen

Azt mindenesetre nemrég tisztázta a különc milliárdos, milyen ütemtervvel indítja el a Starlink kereskedelmi szolgáltatását. Twitteren annyit közölt, hogy nagyjából három hónapon belül elkezdődnek a belső tesztek, majd körülbelül hat hónap múlva jön a következő fázis, a nyílt béta, amelyben először a "magasabb szélességi fokok lakói" vehetnek részt. Addig még lesz jó néhány fellövés, Musk 1000 körülre saccolja a publikus tesztidőszak idején működő műholdak számát, de arról egyelőre nem közölt részleteket, pontosabban milyen területeken lehet igénybe venni a szolgáltatást, fizetős lesz-e a béta, és milyen kapacitás várható tőle.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.