Hirdetés

Spot, a Boston Dynamics-féle robotkutya 23 millióért a tiéd lehet



|

Egyre ügyesebb a híres-hírhedt robotkutya, amelyet eddig különféle éles tesztekben lehetett megfigyelni, de mostantól (majdnem) bárki megveheti.

Hirdetés

Oké, sétáló és különféle egyéb módon mozgó robotokból van már kínálat bőven, de a Boston Dynamics robotkutyájára a legtöbben már évekkel ezelőtt felfigyeltek kissé visszás videós reklámkampánya miatt. Igen, ez az a négylábú, önjáró szerkezet, amelyet nem csak azzal treníroztak, hogy különféle akadályokon ugráltatták át, de megpróbálták rácsukni az ajtót, vagy akár oldalba rugdalták, hogy meg tudja-e őrizni az egyensúlyát.

Hirdetés

Tény mondjuk, hogy a mostani fejlettségi szakaszában már Spot névre "hallgató" robotkutya hírnevének még használtak is az efféle trükkök, sokan ugyanis már szinte sajnálni kezdték az eszközt a folyamatos abúzusok miatt. Ezek a tesztek egyébként azt voltak hivatottak felmérni, milyen szinten lehet a gyakorlatban alkalmazni Spotot, de a jelenlegi állapotban már tényleg sokat tud a műkutya.

Akár előre beprogramozott akciókat is végre tud hajtani, de böngészőből is távirányítható: fut, fekszik, a hátára fordul, felugrik objektumokra, miközben nagy felbontású frontkamerája közvetíti a képet a távolból vezérlő "gazdinak". Az irányítás történhet úgy, hogy a Street View-szerű képet néző felhasználó egérrel rákattint a terep egy pontjára és a kutya odalohol, de a WASD billentyűkkel is vezérelhetjük, tehát tulajdonképpen úgy, mintha ez is csak egy belső nézetes akciójáték lenne. Csak hát, ennyire drága FPS játék nem volt még a világtörténelemben.

A Boston Dynamics ugyanis most látta elérkezettnek az időt arra, hogy áruba bocsássa Spotot (illetve a sorozatgyártott Spotokat). Egy robotkugya 74 500 dollárba kerül, és ha valakinek van pénze akár többre is, akkor sem tud robotkutya-falkát összehozni, ugyanis a cég csak üzleti ügyfeleknek, fejlesztőknek és kutatóintézeteknek árul, és mindenki maximum kettőt vásárolhat belőle.

A Boston Dynamics szerint a kutya jelenlegi fejlettsége már alkalmas arra, hogy személyre szabott felhasználási módokat fejlesszenek számára, amelyben a robot testén körben elhelyezett kamerák segítségét is fel lehet használni például arra, hogy közvetlen távirányítás nélkül juthasson el egyik pontból a másikra. A gyártó többek között építkezésekkel példálózott, ahol a négylábú eszköz olyan helyekre is el tud jutni, ahová emberek képtelenek, és itt pontos, komplex felmérési feladatokra is használható. A vezérlő és a robot között mindössze nanoszekundumokban mérhető a késés, tehát a parancsok kiadása után azonnal indul a cselekvés.

Spotot egyébként éles tesztben használták már többek között rendőrségi bombakeresőként, valamint kórházakban a koronavírus-fertőzöttek ellátására - itt a kutyákra erősített tabletekkel tudtak interakcióba lépni a páciensek, és akár az orvosokkal is élő videókapcsolatban beszélgethettek. A további fejlesztések között 360 fokos kamera, LIDAR és robotkar is szerepel, szóval lehet, hogy pár évtized múlva már megszokott lesz az utcákon a különféle tevékenységeket végző robotkutyák és egyéb mű-lények látványa.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.