Hirdetés

Egyelőre nem harap a Boston Dynamics robot-rendőrkutyája



|

Ha valaki attól tartana, hogy már itt a gépek lázadása és támad a Skynet, ne rettegjen: a robotkutya állítólag béna, mint egy tökkelütött csivava.

Hirdetés

A Boston Dynamics különféle robot-prototípusairól jó ideje kerülnek fel különféle beszámolók és videók. Ők készítik például azokat a "futó-robotokat", amelyek képesek két lábon haladni, és akár göröngyös talajon is egyensúlyoznak, valamint egyes tereptárgyakat át is ugranak, ha úgy hozza az élet. Emellett pedig a négylábú robotjaikat is folyamatosan fejlesztik - ezekről szólt például az a kétes megítélésű videós teszt, amikor rugdosva próbálták felborítani őket.

Hirdetés

Az viszont mindenképp látszott a robotokon, hogy egyre fejlettebbek, a kezdeti bukdácsolások után már stabilan jönnek-mennek, futnak és ugranak, ideje volt tehát egy éles tesztnek is. Ebben a négylábú robotot "sorozták be" a Massachusetts-i Állami Rendőrség kötelékébe: a Spot elnevezésű műkutyával 90 napos tesztidőszakot húztak le, hogy megnézzék, valós terepeken, éles bevetéseken mennyire lehet használni a laboratóriumokban már egész jól vizsgázó szerkezetet.

Ugyan a korábban kiadott videókban már olyasmire is képes volt a négylábú robot, hogy önműködően kinyitott ajtókat, és azokat akár emberi erő ellenében is képes volt nyitva tartani, a rendőrség bombakereső egységében állítólag szinte teljesen haszontalannak bizonyult. Az ehhez kapcsolódó dokumentumokat közszolgálati adatokként ki lehetett kérni a rendőrségtől, így szerezték meg amerikai újságírók, és ebből kiderült, hogy még egyáltalán nem arról a rettenthetetlen, önjáró, mindenen átgázoló harcosról van szó, amit gondoltunk róla.

Spot ugyanis a bevetések alatt többször bénázott lépcsőkön és egyenetlen terepen, és több esetben az is előfordult, hogy aktiválás után a műkutya fogta magát és leült, onnantól pedig semmilyen hatásra nem mozdult. Ez történt például akkor, amikor egy bevásárlóközpontból riasztották a csapatot, ugyanis egy gyanúsnak látszó barna aktatáskát hagyott valaki egy szemetes tetején.

A táskát óvatosan letették a földre, de a megközelítése és vizsgálata már Spot feladata lett volna. Ehhez képest kétszer is ülve maradt a bekapcsolást követően, majd végre harmadjára sikerült rábírni, hogy megközelítse a célpontot - az általa viselt videókamerát azonban nem tudta olyan jól kezelni, hogy részletes információt adhatott volna a táska tartalmáról. Végül élő tűzszerészt kellett odaküldeni (aki aztán szerencsére megállapította, hogy téves riasztás történt). Spot annyiban bizonyult hasznosnak, hogy a környéket figyelve háttérinfót szolgáltatott esetleges további veszélyforrásokról.

Mozgás tekintetében leginkább a mellső lábak bizonyulnak rizikósnak, a jelentésekben többször szerepel, hogy Spot minden ok nélkül "orraesik", a lépcsők mellett a magasabb fű is gondot jelent számára. Az ilyen esetek viszont a felhasználó rendőrök szerint nem jelentősek, várják a javítások és frissítések után az újabb éles teszteket. Egyikük úgy nyilatkozott, számára olyan Spottal járőrözni, mintha egy karácsonyi ajándékot kapott büszke kisgyerek lenne. Mindenesetre a négylábú robot egyelőre valóban inkább egy érdekes kiegészítő a rendőrök felszerelésében, mint valamilyen önálló entitás, tehát a Terminátor első reality változatára még sokáig várnunk kell.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.