Hirdetés

Ma lenne 65 éves Steve Jobs



|

1955. február 24-én született a különc zseni, akit a tech-világ istenített, az üzleti szféra csodált, munkatársai pedig tartottak tőle.

Hirdetés

Steve Jobs már 9 éve nincs az élők sorában, de sokak szerint az Apple azóta is önmagát keresi, hiszen ugyan pénzügyileg továbbra is szárnyal a cég, egyre többen sírják vissza azt az időszakot, amikor az ikonikus vezető alatt még valóban igazán újító eszközök jelentek meg, nem pedig trendkövető, pénztárcaürítő termékek. Persze ez csak a vásárlók és felhasználók egy részének véleménye, a másik oldal szerint az Apple háza táján továbbra is minden rendben van, de abban mindenki egyetért, hogy Jobs nagyon hiányzik a vállalat életéből.

Hirdetés

Steve Jobs 1976-ban alapította meg az Apple-t Steve Wozniak társaságában - a közkeletű sztori szerint senki nem tudott egy épkézláb cégnévvel előállni, ezért Jobs az asztalon lévő almát felkapva közölte, ha egy órán belül nincs jobb ötlet, ez lesz a végleges - és lőn. Az Apple I és Apple II gépekkel felpörgették a személyi számítógépek elterjedését, és a cég gyors növekedésbe kezdett, de Jobs 1985-ben kiszállt - tulajdonképpen a további elképzeléseken összekülönbözve az akkori vezérigazgató, John Sculley "kiutálta".

Gyorsan kiderült azonban, hogy addigi látnoka nélkül az Apple fejlődése lelassult, és az igazán nagy áttörések csak azután következtek ismét, amikor Jobs 1997-ben visszatért a vállalathoz, méghozzá úgy, hogy időközben alapított saját cégét, a NeXT-et megvásárolta az Apple. A számítógépekről a szórakoztatóelektronika és a konzumer kütyük felé elmozduló cég új kasszarobbantását az mp3-lázra épített iPod termékvonal hozta meg 2001-ben, majd jött az első iPhone 2007-ben, amely az okostelefon fogalmát emelte át a geekek és techőrültek világából a mindennapokba, majd az iPad tette meg ugyanezt a tabletekkel 2010-ben.

Jobs egyik sikerének sokan azt tartják, amitől mások lábrázást kaptak: a konok önfejűséget, a szigorú előrehaladási kényszert, a kompromisszumokra képtelen fejlesztői és üzleti magatartást. A legendák szerint rúgott már ki embert azért, mert az a liftben számára furcsán viselkedett, de azért is képes volt botrányt csinálni, ha a cég menzáján nem figyeltek oda eléggé az ételválasztékra. Élete utolsó éveiben betegségét is így kezelte: 2004 óta küzdött a hasnyálmirigyrák egy ritka alfajával, de egy idő után már nem bízott az orvosokban, és mindenféle csodadiétákkal és egyéb módszerekkel igyekezett kúráltatni magát. Végül 2011. október 5-én hunyt el: Barack Obama, az akkori amerikai elnök szerint semmi más nem mutatja jobban, mekkora látnokot és milyen fontos embert veszített a világ, mint az, hogy a Föld lakosságának jelentős része egy általa bemutatott terméken olvasta a halálhírét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.