Hirdetés

Steve Jobs azt akarta, hogy a Dell PC-kre is Mac operációs rendszer kerüljön



|

Michael Dell egy érdekes történetet osztott meg a világgal a legendás CEO halálának 10. évfordulóján.

Hirdetés

Október 5-én volt tegy évtizede, hogy az Apple társalapítója és legendás cégvezetője, Steve Jobs végképp alulmaradt a hasnyálmirigyrákkal folytatott küzdelmében. Az ikonikus termékek sora (iMac, iBook, iPod, iPhone, iPad) felett bábáskodó CEO személyét azóta is nagy érdeklődés övezi, így időről időre még mindig felszínre bukkannak korábban nem hallott anekdoták vele kapcsolatban.

A legújabbat a Dell alapító-vezérigazgatója, Michael Dell osztotta meg egy interjúban, melyben arról beszélt, hogy Jobs egy időben nagyon szeretett volna, ha a Dell gépekre is Mac OS kerül.

Hirdetés

A texasi üzletember hamarosan megjelenő életrajzi könyvét (Play Nice But Win: A CEO's Journey from Founder to Leader) promózva cseverészett el a CNET újságírójával, s így került szóba a néhai Steve Jobs személye. Dell elmondása szerint az Apple-vezér 1993-ban többször is felkereste otthonában, hogy az akkori cége, a főként az oktatási szektort célzó NeXT Computer operációs rendszerét, a NeXTSTEP OS-t ajánlja a figyelmébe.

Michael Dell azonban nem volt vevő az ötletre a felhasználói érdeklődés és a kompatibilis szoftverek hiánya miatt. Megérzését igazolta, hogy a NeXT sosem lett sikeres, viszont a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Apple 1996-ban felvásárolta a vállalkozást, így Jobs visszakerült az almás céghez, ahonnan még 1985-ben, egy eltaktikázott hatalmi vetélkedés során golyózta ki magát. Az ismét nyeregbe kerülő vezető kezdetben "ideiglenes" CEO-ként vágott bele a csőd szélén táncoló Apple talpra állításába. Az ötletelés során pedig ismét rátalált Dellre, akinek 1997-ben a Mac OS egy különleges változatát igyekezett eladni.

A cégvezetőt ez már jobban érdekelte, és hajlandó is lett volna licencelni a szoftvert, így nem sokon múlt, hogy Dell-gépeket is lehessen Mac operációs rendszerrel vásárolni.

Az üzlet végül a részleteken csúszott el, Jobs ugyanis aggódott azon, hogy a maces Dellek kannibalizálják az Apple saját számítógépeinek eladásait, ezért ragaszkodott hozzá, hogy a Dell csak a Windows mellé telepítheti a szoftvert, választható alternatívaként a felhasználóknak. Michael Dellnek azonban nem volt csábító az ajánlat, mivel így akkor is részesedést kellett volna fizetnie az eladott PC-k után, ha a vásárlók nem használják a Mac OS-t.

Jobs javára szóljon, hogy nem véletlenül kötötte az ebet a karóhoz, az Apple előző vezetése alatt kezdeményezett Mac OS 7-licencprogramba ugyanis kis híján belerokkant a vállalat: az 1995 és 1997 között gyártott, hivatalosan jóváhagyott Macintosh-klónok komolyan ártottak az üzletnek, mert egész egyszerűen olcsóbbak és erősebbek voltak a cég saját megoldásainál.

Az utókor pedig őt igazolta, hiszen az Apple-nek végül nagyon bejött, hogy megtartotta magának a manapság már macOS néven futó operációs rendszert: az 1998-ban piacra dobott, különleges kialakítású iMac G3 valóságos Mac-lázat indított el, melyre építve később olyan sikertermékek születhettek meg, mint az iPod és az iPhone.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.