Hirdetés

Steve Wozniak beszólt az iPhone X-re



|

Ráadásul ez volt az első Apple mobil, amit az egykori társalapító nem is akart megjelenésekor kipróbálni. Mégis küldtek neki, de a jelek szerint hiba volt.

Hirdetés

Steve Wozniak az Apple legendás társalapítója, aki többek között az Apple I és II számítógépek megtervezéséért felelős. Bár már 1985-ben távozott a vállalattól (arra hivatkozva, hogy a cég már nem az az innovatív és izgalmas játékos, ami a kezdetekben volt - ismerős a mondás?), egyfajta tanácsadói és demonstrátori szerepben még most is kap fizetést onnan, amiért többek között konferenciákon vesz részt előadóként, interjúkérdésekre válaszol, vagy épp próbálgatja a friss Apple termékeket.

Hirdetés

Az aktuális iPhone-okat is minden esetben elsőként tesztelte, ezért már tavaly, az iPhone X megjelenésekor nagyot durrant a hír, miszerint Woz nem kért a legfrissebb csúcstelefonból. Akkor azt mondta, megvárja, míg a felesége telefont vált, és majd kipróbálja az övét. Tim Cook, az Apple jelenlegi vezére ezért úgy döntött, elébe megy a dolognak, és egy decemberi rendezvény előtt pár nappal küldött egy telefont Wozniaknak, aki pár napos molyolás után elég szűkszavúan csak annyit jegyzett meg, hogy egész jó.

Viszont mostanra már jobban beleáshatta magát az iPhone X lelkivilágába, ugyanis egy Stockholmban megrendezett üzleti konferencia panelbeszélgetésén már jóval kritikusabb hangvételt ütött meg. Itt elmondta, hogy szerinte az Apple jól láthatóan nem követi a Steve Jobs idején megszokott célokat, amelyek közül a legfontosabb az intuitivitás volt, tehát az, hogy mindenki számára elérhető és könnyen használható eszközöket tervezzenek. Mindezt az iPhone X bekapcsológombjával példázta, amely egyfajta "multigomb", hiszen attól függően, mennyi ideig, vagy milyen más gombbal együtt nyomjuk meg, sokféle funkciót aktiválhatunk.

"Mást és mást csinál a telefon, ha alszol és ha ébren vagy, ha be van kapcsolva és ha ki van kapcsolva, ha megnyomod a gombot, vagy ha nyomva tartod... Mást csinál, ha duplán nyomod le, és akkor is mást, ha ötször. Ha a hangerőgombbal együtt nyomod meg, megint mást csinál, és ha megnyomod és nyomva tartod ezt a két gombot, megint valami mást. Mármint, ne már!"

Woz szerint ez az egész túlbonyolított és felesleges, főleg egy ilyen drága csúcskészüléken, amelyet sok esetben nem a tech-bennfentesek vásárolnak meg, hanem pont azok, akiknek egyszerű, közérthető használatra van szüksége.

Ehhez képest Wozniak szerint ott az Apple egykori Lisa számítógépe, amely pont amiatt lett óriási és instant siker, hogy az akkoriban bonyolultnak és ismeretlennek számító számítástechnikát egy teljesen egyszerű, mindenki által megérthető szintre vitte le. Szerinte az Apple jó ideig a letisztultsággal és a jó értelemben vett egyszerűséggel hódított, de szemmel láthatóan már nem ez a helyzet. A hírt felkapó források közül sokan megemlítik, hogy a szakember már az iPhone X megjelenésekor, látatlanban is kritizálta az új telefont, mivel úgy vélte, a forradalmiként beharangozott arcfelismerő rendszer nem elég biztonságos.

Persze lehet, hogy nem az egykori társalapító kritikája miatt fogy majd kevesebb iPhone X - de ettől még kevesebb fogy, legalábbis annál mindenképpen, amit az Apple tervezett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.