Hirdetés

Súlyos büntetést fizet az Nvidia, amiért eltitkolta, hogy mennyi GPU került a kriptopbányászokhoz



|

Több millió dolláros számlát nyújtott be a tőzsdefelügyelet az Nvidiának a részvényesek félrevezetése miatt.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (Securities and Exchange Commission, SEC) 2019-ben kezdett vizsgálódni az Nvidia körül, hogy a vállalat korrekt módon tájékoztatta-e a részvényeseit a bevételei forrását illetően. A nyomozás során pedig arra jutottak, hogy a zöldek szándékosan eltitkolták a kriptobányászat jelentőségét a GPU-eladásokban, így most 5,5 millió dolláros, vagyis közel 2 milliárd forintos büntetést kell fizetnie a vállalatnak.

A bírságot megegyezéses úton szabták ki, ennek értelmében viszont az Nvidia nem köteles elismerni a vádakat. A vizsgálat alapját a cég 2018-ról szóló pénzügyi beszámolói adták. A zöldek bevételei az azt megelőző évben nagy mértékben megugrottak, amit elsősorban az Ethereum-bányászat robbanásszerű bővülése hajtott. Ez pedig befektetői szempontból nagyobb kockázatot jelentett, mivel a kriptovaluták árfolyamának heves ingadozása miatt nem garantált, hogy a növekedés hosszabb távon is tartható.

Hirdetés

Az Nvidia viszont a 2018-as beszámolóiban következetesen összemosta a bányászathoz kapcsolódó GPU-eladásokat a videójátékos kategóriával, miközben a SEC szerint a vállalat salesesei - különösen Kínában - arról számoltak be, hogy a kriptofarmolás miatt nőtt meg a videokártyák iránti kereslet. A SEC arra is rámutat, hogy a cég akkori nyilatkozatai az egyéb kategóriákban nevezték jelentősnek a bányászok által generált forgalmat, amivel szándékosan azt a látszatot keltették, hogy a kriptoőrület nem befolyásolta jelentősen a videójátékos üzletág forgalmát.

Ez pedig akkor ütött vissza, amikor a kriptopiac 2018 végi összeomlása miatt az Nvidia egyetlen tollvonással 500 millió dollárral volt kénytelen lejjebb értékelni a 2019 utolsó negyedévére várt bevételeit, mire a meglepett részvényesek pert indítottak a vállalat ellen.

"Az Nvidia közzétételének hiányosságai megfosztották a befektetőket a vállalat üzleti tevékenységének értékeléséhez szükséges kritikus információktól egy kulcsfontosságú piacon. Minden kibocsátónak, beleértve azokat is, amelyek új technológiával kapcsolatos lehetőségekkel foglalkoznak, biztosítania kell, hogy a közzétételei aktuálisak, teljes körűek és pontosak legyenek"

- mondta Kristina Littman kripo-szakértő, a SEC nyomozócsapatának tagja. A tőzsdefelügyelet hivatalos közleménye ide kattintva olvasható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.