Hirdetés

Súlyos hiba veszélyezteti a NASA Hold-küldetését



|

Nagy bajba került a 30 millió dolláros CAPSTONE-szonda, amelynek fontos szerepe lenne az Artemis-program előkészítésében.

Hirdetés

A résztvevő űrügynökségek (NASA, ESA, JAXA, CSA) szeptember 23-ra tervezik a Hold újbóli meghódítását célzó Artemis-program első ember nélküli kilövését, míg az asztronautákat is szállító Artemis II jövő májusban látogathatja meg az égitestet, akkor még landolás nélkül. Ha pedig minden a tervek szerint halad, 2024 novemberében útnak indulhat a Lunar Gateway űrállomás is, amely a Hold körül keringő bázisként fogja szolgálni a programot. Ez azonban most veszélybe került, miután technikai problémák jelentkeztek a Gateway jövendőbeli keringési pályáját feltérképezni hivatott CAPSTONE-küldetés (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) során.

A NASA és a misszióban közreműködő Advanced Space magáncég tájékoztatója alapján a mindössze 25 kg-os CAPSTONE-szonda egy szeptember 8-i pályakorrekciós manőver alatt, vagy röviddel azt követően kezdett váratlan bukfencezésbe, amelyet a fedélzeti korrekciós műszerek sem tudtak ellensúlyozni. A hiba következtében egy teljes napra megszakadt a kapcsolat az eszközzel, a kommunikáció helyreálltával pedig aggasztó adatokat kaptak a tudósok.

Hirdetés

A telemetria szerint a bukfencező CAPSTONE számítógépes rendszere folyton újraindította magát, a szonda pedig több energiát használt, mint amennyit a napelemei termelni tudtak. A NASA, a Deep Space és más partnerek összefogásával végül sikerült stabilizálni a helyzetet, és biztonsági üzemmódra kapcsolni a 30 millió dolláros (kb. 12 milliárd forintos) eszközt, amely így már legalább meg tudja oldani a saját energiaellátását.

A bukfencezés viszont ettől még nem szűnt meg, a problémán jelenleg is dolgoznak a szakemberek. A jó hír, hogy a szeptember 8-i pályakorrekció a bonyodalmak ellenére is sikeresnek tűnik, így a CAPSTONE a tervezett úton halad a Hold felé, amit november 13-án kell elérnie. A kérdés, hogy addig meg tudják-e állítani a szonda forgását, erre azonban jó esély van, a július óta tartó küldetés egy korábbi szakaszában ugyanis már gond nélkül végrehajtották az ehhez szükséges műveletet. A mérnökök most a rendelkezésre álló adatok elemzésével határozzák meg a beavatkozás optimális időpontját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.