Hirdetés

Súlyos pótdíjat fizethet a Netflix és társai



|

A Netflix bevételének 1,5 százaléka a lengyel közlemény szerint nem adó, pedig pont úgy néz ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, újabb fejezet készül a "sarcoljuk meg a nemzetközi internetes szolgáltatókat" című történethez. A lengyel kormány ugyanis keményen megadóztatná a Netflix mellett az összes video-on-demand platformot, csak épp nem adónak nevezi az extrán kirótt összeget, hanem pótdíjnak. Ehhez képest persze a helyi köznyelv máris "Netflix-adó" néven hivatkozik a dologra, és az ilyesmi ugyebár ragadós példa lehet más országok számára is.

Hirdetés

Az új tervezetet Tadeusz Koscinski, a lengyel pénzügyminiszter jelentette be, és azzal indokolta, hogy a kultúrminiszter ötlete alapján olyan cégektől szeretnének pótdíjat beszedni, amelyek "Lengyelországnak köszönhetően termelnek profitot". Arról még pontosan nem közöltek részleteket, hogy a Netflix mellett milyen egyéb videóstreaming platformokra szeretnék érvényesíteni az ötletet, csupán általánosan fogalmazták meg, hogy a népszerű szolgáltatót és az ehhez hasonlókat kötelezik majd az extra befizetésre. z országban nemzetközi versenyzőkből még az Apple+ és az Amazon Prime van jelen, de hazai szolgáltatók is próbálkoznak.

A Lengyelországban termelt bevétel 1,5 százalékát kitevő adó... akarom mondani, pótdíj közvetlenül a Lengyel Filmintézethez (PISF) kerül majd. Becslések szerint ez idén már a 15 millió zloty, azaz nagyjából 1,2 milliárd forint értéket is elérheti, jövőre pedig másfél milliárd forintnak megfelelő összeg fölé is kúszhat.

A Netflix egyébként Lengyelországban a legnépszerűbb fizetős videóstreaming platform, a 38 milliós országban 5,4 millióan használták áprilisi felmérések szerint. A lengyelek figyelmét minden bizonnyal a The Witcher (magyarul Vaják) sorozat irányíthatta rá a platformra, ugyanis a népszerű új amerikai fantasy-széria Andrzej Sapkowski lengyel író regényei alapján készült.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.