Hirdetés

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Twitter kirúgott biztonsági vezetője



|

Peter Zlatko szerint egyenesen nemzetbiztonsági kockázatot jelent a Twitter működése.

Hirdetés

Az idei évben valahogy nem igazán látszanak összejönni a dolgok a Twitternek. A tavasszal még Elon Musk felvásárlási szándéka ellen igyekezett védekezni a vállalat, majd mikor ez nem sikerült, hiába vált együttműködő partnerré, végül a milliárdos hátrált ki a bizniszből, így a cég most a bíróságon futhat a pénze után.

Most pedig itt az újabb kínos ügy: a mikroblog tavaly kirúgott biztonsági főnöke, Peiter "Mudge" Zlatko egy igencsak terhelő jelentést szivárogtatott ki a közösségi oldal működéséről a sajtónak és az Egyesült Államok Kongresszusának - adta a hírül az MTI.

A hivatalosan a gyenge teljesítménye miatt kirúgott biztonsági szakértő (aki egyébként a saját jogán is ismert hálózati szakértő és hackernek számít) azt állítja, hogy a Twitter üzemeltetői alapvetően rosszul irányítják a vállalatot, annak berkeiben kaotikus állapotok uralkodnak, s túl sokan férnek hozzá az érzékeny adatokhoz. Zlatko szerint emellett az sem kizárt, hogy a cég több munkatársa is külföldi hírszerző szervekkel működik együtt.

Hirdetés

A jelentésben foglaltak alapján a mikroblog vezetősége nemcsak a Twitter, Inc. igazgatóságát, de az amerikai hatóságokat is félrevezette a biztonsági hiányosságokat illetően, amelyek a súlyosságuk révén lehetővé tehetik, hogy ártó szándékú aktorok dezinformációs kampányokra és külföldi kémtevékenységekre használják a platformot. Zlatko most azt állítja, hogy a kirúgására azok után került sor, hogy megpróbálta felhívni a felettesei és az igazgatóság figyelmét ezekre a problémákra.

A beszámoló különösen érdekes pontja, hogy az egykori biztonsági főnök szerint a Twitternek sem szándéka, sem eszközei nincsenek a közösségi oldalon aktív kamu profilok, azaz botok valós arányának felderítésére. Ez azért lehet fontos információ, mert Elon Musk éppen arra hivatkozva hátrált ki a platform 44 milliárd dolláros felvásárlásából, hogy nem kapott hiteles tájékoztatást a kérdésről.

Emiatt adja magát a gyanú, hogy Zlatko nem véletlenül lépett színre a jelentéssel, a férfi jogi képviseletét ellátó Whistlebower Aid közleménye szerint viszont a két ügynek nincs köze egymáshoz, mivel a szivárogtatási folyamat már jóval Musk és a Twitter közeledése előtt elkezdődött. Az Egyesült Államok Szenátusa hírszerzési bizottságának vezetője annyit közölt, hogy komolyan veszik az ügyet, a Twitter vonatkozó kommentárja pedig úgy fogalmazott, hogy "a dokumentum pontatlanságokat, következetlenségeket tartalmaz, és valójában semmilyen fontos információ nincs benne."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.