Hirdetés

SUV-méretű járművet visznek a Holdra



|

Ez lesz az eddigi legnagyobb holdjáró, amivel az űrhajósok is közlekedhetnek.

Hirdetés

A NASA 2025-ben vagy 2026-ban ismét embert vinne a Holdra. Az asztronauták az Artemis III misszió keretében szállhatnak majd le a Földet kísérő égitestre, 53 vagy 54 évvel azután, hogy 1972-ben végrehajtották a mostanáig utolsó sikeres holdraszállást.

Az Apollo 11 legénysége által 1969-ben végrehajtott első sikeres landolás után öt további misszióra került még sor, amikor emberek jártak a Hold felszínén. Az 1971-ben végrehajtott Apollo 15 küldetés során pedig egy különleges járművet is vittek magukkal.

Az 1971-es holdjáró, a Pavlics Ferenc által tervezett Lunar Roving Vehicle (Fotó: NASA)
Az 1971-es holdjáró, a Pavlics Ferenc által tervezett Lunar Roving Vehicle (Fotó: NASA)

Ez volt a négykerekű holdjáró, szaknyelven a Lunar Roving Vehicle, amelynek segítségével az űrhajósok jóval nagyobb területet tudtak bejárni, mint korábban.

Hirdetés

A különleges szerkezet egy 210 kilogramm tömegű elektromos hajtású jármű volt, amelyen két asztronauta tudott utazni, de emellett volt hely a különféle kőzetmintáknak, amiket begyűjtöttek, na  meg persze a felszerelésnek is. A Moon buggy-ként is emlegetett holdjáró egyébként 9,7 km/h sebességre volt képes, igaz, azt utolsó küldetés során elérte a 18 km/h csúcssebességet is. Érdekesség, hogy a holdjárót a magyar Pavlics Ferenc tervezte.

Az új küldetés során a régi járműveket már nem fogják tudni használni, ezért egy Astrolab nevű startup elkezdte fejleszteni a holdjárók következő generációját - írja az Engadget.

A korszerűbb eszköz a Flexible Logistics and Exploration (FLEX) Rover nevet viseli. A gép valamivel nagyobb, mint a NASA Perseverance nevű marsjárója, nagyjából olyanok a dimenziói, mint egy Jeep Wrangler terepjárónak. A holdjáró jóval gyorsabb is lesz, mint a korábbiak, 24 km/h maximális sebességgel. Emellett lesz rajta egy robotkar is, amely segít a rakomány pakolásában, de feltehetően különféle szenzorok is kerülnek majd rá, a talaj vizsgálatához.

Az Astrolab holdjárója jóval nagyobb lesz, mint a Pavlics Ferenc által tervezett Lunar Roving Vehicle (Fotó: Astrolab)
Az Astrolab holdjárója jóval nagyobb lesz, mint a Pavlics Ferenc által tervezett Lunar Roving Vehicle (Fotó: Astrolab)

További érdekesség, hogy a járgányt nem a NASA egyik űrhajója szállítja majd a Holdra, hanem a SpaceX Starship nevű rakétája. Legalábbis, ez most a terv, a Starship fejlesztése ugyanis még bőven folyik, olyannyira, hogy egyelőre még nem is tesztelték, hogy tud-e rendesen repülni.

A FLEX Rovert fejlesztő Astrolab azonban bizakodó, olyannyira, hogy már most sorban állnak a kutatók a cégnél, hogy a holdjáróra az ő kísérletükhöz szükséges rakomány is felkerülhessen az indulás idejére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.