Hirdetés

Svájci egyetemek dolgozóinak fizetését lopták el hackerek



|

A kár több százezer svájci frankra rúg és a hatóságok szerint ennek jó része már külföldi számlákra vándorolt.

Hirdetés

E-mailben hívta fel a svájci rektori konferencia az egyetemek figyelmét arra, hogy vigyázzanak a személyes adataikra, miután több intézmény dolgozóinak fizetését is sikerült ellopnia egy hackercsoportnak. 

A Zürichi Egyetem beszámolt arról, hogy sikerült elhárítania a támadást, ugyanis alkalmazottai felismerték azokat az adathalász e-maileket, melyekkel a behatolók megpróbáltak hozzáférni a hálózatukhoz. 

Hirdetés

A módszer rendkívül egyszerű volt: a támadók beléptek az egyetemek IT-rendszerébe, utána pedig kicserélték az alkalmazottak számlaszámait a sajátjukra. Így, amikor az intézmények elutalták a havi fizetést, egész egyszerűen a hackerekhez folyt be az összeg. A helyi ügyészség szerint az ellopott bérek egy része már biztosan külföldi számlákon van.

A képen látható Bázeli Egyetem munkatársai is a saját bőrükön tanulták meg, hogy amelyik e-mail úgy néz ki, mintha adathalászat céljából érkezett volna, az nagy valószínűség szerint az is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.