Hirdetés

Szabad és biztonságos internetet hirdet az EU, az USA és 32 ország közös nyilatkozata



|

A dokumentum a világháló jövőjét hivatott megalapozni, a hogyan kérdéséről viszont keveset árul el.

Hirdetés

Történelmi dokumentumot hozott tető alá az Európai Unió 27 tagállama, az USA és 32 másik ország: a Nyilatkozat az Internet Jövőjéért aláírói elköteleződtek a nyílt, szabad, globális, fenntartható, semleges, megbízható és biztonságos világháló létrehozása mellett, amely az illegális tartalmak üldözésén túl a véleményszabadságot is biztosítja.

A 3 oldalas dokumentum nem egy részletes cselekvési terv, hanem a felvázolt célok megvalósulásához szükséges alapelveket rögzíti.

Hirdetés

A 61 aláíró ország szerint az internetnek decentralizáltnak és globálisan összekapcsoltnak kell lennie, a kormányoknak pedig tartózkodniuk kell attól, hogy aláássák a hálózat általános hozzáférhetőségét és integritását. Az utóbbi egyértelmű utalás Oroszországra és Kínára, ahol sokat tettek az ún. "splinternetért", vagyis azért, hogy leválasszák a polgáraikat a globális világhálóról, szigorú ellenőrzést gyakorolva az online forgalom felett.

"Egyesít bennünket a digitális technológiákban rejlő, az összekapcsolhatóság, a demokrácia, a béke, a jogállamiság, a fenntartható fejlődés, valamint az emberi jogok és az alapvető szabadságok érvényesülésének előmozdítására irányuló potenciálba vetett hit."

- indul a nyilatkozat, majd a továbbiakban rátér az alábbi, az internet jövője szempontjából kulcsfontosságúnak tartott célokra:

  • Az internetnek védenie kell az emberi jogokat, az alapvető szabadságjogokat és az egyének jólétét.
  • A világhálónak lakóhelytől függetlenül bárki számára hozzáférhetőnek kell lennie.
  • Biztosítani kell hogy a vállalkozások egy tisztességes és kompetitív ökoszisztémában innoválhatnak, versenyezhetnek és gyarapodhatnak az érdemeik alapján.
  • A digitális technológiáknak biztonságot kell nyújtaniuk vállalkozásoknak és az egyéneknek, beleértve a magánszféra védelmét is.
  • Biztosítani kell az infrastruktúra interoperabilitását, megbízhatóságát és fenntarthatóságát.
  • A technológiát a pluralizmus, a véleményszabadság, a mindenki számára kedvező gazdasági növekedés és a klímaváltozás elleni harc elősegítésére kell használni.

A nyilatkozat lényegében egy együttműködési megállapodásnak és egy csokor követendő irányelvnek tekinthető, melyekhez az aláíró országok tartják magukat az internettel kapcsolatos döntéseik meghozatalakor. A dokumentum záró bekezdése további államokat és civil szervezeteket is meghív a csatlakozásra, illetve rögzíti, hogy a megállapodás az ENSZ-ben, a G7-ben, a G20-ban, az OECD-ben és a Kereskedelmi Világszervezetben folyó munkához is hozzá kíván járulni.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.