Hirdetés

Szabad utat enged a választási álhíreknek a Twitter



|

Nem csitulnak a 2020-as elnökválasztás körüli indulatok a tengerentúlon.

Hirdetés

Az Egyesült Államok legutóbbi elnökválasztását 2020-ban tartották, és a demokrata jelölt, Joe Biden győzelmét hozta, aki tavaly januárban vette át a hivatalát az újrázásért küzdő, de végül leköszönni kényszerülő Donald Trumptól. Az ingatlanmágnásból lett republikánus exelnök narratívája szerint azonban csalás történt, melynek bizonyítására több fórumon is sikertelenül támadta meg az eredményt.

Az elcsalt voksolással kapcsolatos elméletek viszont azóta is aktív részét képezik az amerikai közbeszédnek, amit a 2024-es megmérettetésre készülő Trump és a novemberi félidős kongresszusi választásokra gyúró republikánus képviselőjelöltek kampánya is táplál. Ezért kavart most nagy felháborodást a Twitter bejelentése, mely szerint már nem akadályozzák a 2020-as elnökválasztásokat érintő álhírek terjedését a mikroblogon.

Hirdetés

Ezt maga a Twitter szóvivője, Elizabeth Busby közölte a CNN-nel. A szóvivő elmondta, hogy a voksolással kapcsolatban már tavaly március óta nem alkalmazzák az integritási irányelveket, mivel ezek az aktuális választásokra lettek kitalálva. Az integritási szabályzat értelmében felfüggesztették, vagy akár ki is tilthatták azokat, akik bizonyítottan téves információkat terjesztettek az elnökválasztásról, az ilyen posztokat pedig figyelmeztető feliratokkal látták el és korlátozták a megosztási lehetőségeiket. Az egykori szigor leghíresebb áldozata maga Donald Trump, akit szintén kiebrudaltak a Twitterről, miután a legelszántabb hívei megostromolták a törvényhozásnak otthont adó Capitoliumot.

Elsőként a The New York Times írta meg még tavaly nyáron, hogy a Twitter visszavett az ellenőrzésből, az viszont új információ, hogy valójában teljesen leállították 2020-as voksoláshoz köthető posztok monitorozását (az egyéb jellegű, így például a koronavírussal kapcsolatos álhíreket továbbra is ellenőrzik). Az amerikai baloldalon nagy felháborodást keltett a lépés, mivel a bevezetőben említett félidős kongresszusi választásokhoz közeledve ismét megugrott a szavazás elcsalását hangoztató bejegyzések száma. Ebben Joe Biden teljesítményének is lehet némi szerepe, a demokrata elnök 41,8-os elfogadottsága ugyanis már Donald Trump 38,3%-os mélypontját súrolja.

A Twittert azért is állították pellengérre, mert a YouTube épp a napokban távolított el egy videót, amin a republikánusok egyik képviselőjelöltje a 2020-as választások elcsalásával kampányolt. A teljes képhez viszont az is hozzátartozik, hogy a bezzeg-szerepbe helyezett videómegosztót egyébként gyakran vádolják azzal a kritikusai, hogy a nagy nézettségű összeesküvés-elméleteket kiemelő ajánlási algoritmusával radikalizálja a felhasználókat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.