Hirdetés

Szabadnak ígérték, de kifejezetten szigorúnak tűnik Donald Trump közösségi oldala



|

A nemrég elindult Truth Social nagy hatalmat ad a moderátoroknak, de már több mint 500 ezren várnak arra, hogy beléphessenek.

Hirdetés

Hétfő reggel még feltételes módban számoltunk be róla, de végül valóban elindult Donald Trump saját közösségi oldala, a Twitterre hajazó Truth Social. A Trump Media & Technology Group (TMTG) égisze alatt összehozott platform tervei azt követően születtek meg, hogy a 2020-as választásokat elvesztő egykori elnököt minden nagyobb közösségi oldalról kitiltották a Capitolium tavalyi ostromában játszott felbujtó szerepe miatt.

Trump álláspontja szerint a Twitter, a Facebook és a Google a szólásszabadságot megsértve, jogtalanul hallgattatta el, a Truth Social képében ezért egy szabadabb, az egyéni véleményeknek nagyobb teret engedő szolgáltatást ígért. A rajtot kísérő korai tapasztalatok alapján viszont az új platform nem dobja a lovak közé a gyeplőt.

Hirdetés

Néhányan legalábbis felhívták rá a figyelmet, hogy az egyelőre csak iOS-en elérhető Truth Social egész drákói moderálási irányelveket alkalmaz: a felhasználókat akár ki is tilthatják, ha a moderátorok hamisnak, vagy félrevezetőnek találják az általuk posztolt tartalmakat. Szintén tiltás járhat, ha valaki "becsületsértő, rágalmazó, vagy más módon kifogásolható" bejegyzéseket tölt fel.

Ez viszont nehezen átlátható szabályokat eredményez, mivel a Truth Social nagyrészt önkéntesekre, felhasználói bejelentésekre és automatizált botokra alapozza a moderálási rendszerét. Mindazonáltal azt sem szabad elfelejteni, hogy ebben a tekintetben a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is rengeteg kritika éri az indokolatlan felfüggesztések és az ellentmondó döntések miatt.

Egy felhasználó, Matt Ortega tapasztalatai alapján viszont nem sok jóra számíthatnak azok, akik a Truth Socialon szeretnék kifejezni a Trump-táborral kapcsolatos ellenérzéseiket. Ortega DevineNunesCow néven próbált regisztrálni a platformon, amivel a közösségi oldalt gondozó TMTG vezérigazgatóját, Devin Nunest akarta volna gúnyolni, de hamar kitiltották.

Technikai szempontból kifejezetten döcögősnek zajlott a rajt, a debütálás utáni roham miatt ugyanis rögtön egy 13 órás szolgáltatáskimaradással indult a Truth Social pályafutása. A platform a regisztrációk korlátozásával stabilizálta a helyzetet, jelenleg már több mint 500 ezren várnak a belépésre. Az alkalmazás 16 ezer értékelés után 4,1 csillagon áll a maximális 5-ből, a szöveges hozzászólások alapján viszont sokan még ki sem tudták próbálni, így megelőlegezték a bizalmat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.