Hirdetés

Ingyen elérhető közel 15 ezer magyar nyelvű könyv



|

A koronavírus miatt 12 kiadó összefogásában tonnányi szakkönyvet lehet letölteni április 23-ig, máshol pedig régi újságok érhetők el ugyanígy.

Hirdetés

A Szakkiadók Társulása, avagy röviden SZAKTÁRS egy olyan adatbázis, amely neves hazai szakkönyvkiadók köteteit gyűjti össze egy portálon. A 2018 óta létező gyűjteményt eddig leginkább intézményi előfizetéses formában lehetett elérni, tehát könyvtárak, oktatási és kulturális intézmények tudtak böngészni a tartalmában. Mostantól azonban április 23-ig bárki elérheti a közel 15 ezer kötetes gyűjteményt, mivel a járványhelyzet miatt a szakemberek hozzáférése korlátozott lehet a szükséges tudáshoz.

Hirdetés

A SZAKTÁRS adatbázisában a következő kiadók művei szerepelnek: Akadémiai Digitális Archívum, Attraktor, Balassi, Gondolat, L'Harmattan, Kalligram, Kortárs, Kronosz, Mentor, Napvilág, Osiris, Szaktudás Kiadó Ház. Ráadásul a határidő végéig több további kiadó is csatlakozik, így a kriterion, a Múlt és Jövő, a Szent István Társulat és a Tinta Könyvkiadó. A SZAKTÁRS megfogalmazása szerint "Célunk, hogy minden csatlakozott kiadó minden műve egységesen, kereshető formában váljon elérhetővé, legyen szó a legrégebbi vagy akár a legfrissebb kiadványokról".

A gyűjtemény ezen a linken érhető el, és kiadónként is kereshetünk köteteket, vagy a felső keresősávban megadhatunk címet, írót és egyéb kulcsszavakat. Miközben kipróbáltuk a szolgáltatást, beírtuk a programozás keresőszót és véletlenszerűen rábukkantunk Anatolij Ivanovics Kitov "Elektronikus digitális számítógépek és programozásuk" című művére, amelyből máris tanuljuk az Urál számítógép programozásának alapvető ismereteit. De persze ez inkább történelem, egy csomó valóban kurrens művet is el lehet így érni. Egyetlen megkötés van, letölteni továbbra is csak intézményi előfizetéssel lehet, az ideiglenes feloldással a böngészőben lehet olvasni a gyűjteményt.

Nem mellesleg gyorsan egy másik hazai, hasonló példa: az Arcanum kiadó is ingyenesen elérhetővé tette teljes folyóirat-archívumát, az Arcanum Digitális Tudománytárat április közepéig - a letöltés itt sem működik, de mindent szabadon lapozgathatunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.