Hirdetés

Szavazz: te odafigyelsz arra, mennyi áramot használsz?



|

Sokan csak akkor kapcsolnak villanyt, ha már alig látnak a sötétben, mások viszont állandóan égve felejtik a lámpákat, egyszerre megy náluk a számítógép, a mobil és a tablet. Ti hogy vagytok ezzel?

Hirdetés

Magyarország 2021. január 1-től Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszert (EKR) vezetett be. Ez a tervek szerint a nemzeti energiahatékonysági célkitűzés eléréséhez a 2030-ig évente szükséges új végsőenergia megtakarítás mintegy negyedével járulna hozzá. Az Európában már számos tagállamban sikerrel alkalmazott rendszer lényege, hogy a kötelezetteknek olyan programokat kell bevezetniük és olyan intézkedéseket kell végrehajtaniuk, amelyek a végfelhasználó oldalán igazolt energiamegtakarítást eredményeznek.

Ezzel párhuzamosan, a fogyasztóknak is tenniük kell a háztartási és irodai energiamegtakarítások érdekében, hiszen ezek a lépések nemcsak a környezetet, de a pénztárcát is óvják. A sok kicsi sokra megy el pedig jelen esetben nagyon is hatékonyan teljesül.

Hirdetés

Érdemes például energiatakarékos berendezéseket vásárolni, amelyhez nagy segítséget nyújtanak az energiacímkék, s bár többnyire drágábbak, hosszú távon költségtakarékosabbak az A osztályú berendezések. Ez főleg akkor fontos, ha a gépek állandóan működnek, mint például egy hűtőszekrény. Azonban, ha hosszabb ideig nem használunk egy berendezést, húzzuk ki a hálózatból a csatlakozót.

A hűtőszekrényt jól szellőző, száraz helyiségben, naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol ajánlott üzemeltetni, míg a mosogatógépet akkor érdemes beindítani, ha tele tudjuk rakni edényekkel. Emellett a készenléti (stand-by) állapotban hagyott, "félig kikapcsolt" gépek is pörgetik a villanyórát. A készülékeken található apró ledek éves szinten több ezer forintot is elvihetnek feleslegesen. A konnektorban felejtett töltők is szinte észrevétlenül fogyasztják az áramot, ezért fontos, hogy ha nem használjuk, mindig húzzuk ki a telefon- és laptoptöltőket.

Azt sem árt tudni, hogy a telefonok, borotvák és elektromos fogkefék hálózatról működtetve kevesebb áramot fogyasztanak, mintha az akkumulátorukat merítenénk. Az energiatakarékos izzók pedig akár 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos villanykörték. Bár a takarékos égő ára magasabb, mellettük szól, hogy élettartamuk akár nyolc-tízezer óra is lehet, szemben a hagyományos izzók átlagos ezer órájával. És persze amikor csak lehet, inkább engedjük be a természetes fényt, ez nemcsak a pénztárcát, hanem a szemet is kíméli.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.