Hirdetés

Száz évig elfelejtve hevert a világ legmenőbb múmiája, most végre letapogatták



|

Azonnal el is nevezték Aranyifjúnak, olyan szépen feldíszítette a családja.

Hirdetés

Száz évig hevert egy múmia egy múzeum alagsorában, míg végre előkeresték és átvilágítottak. Még szerencse, mert csodás dolgokra bukkantak a kutatók. Egy előkelő, 2300 éve élt fiatal fiú holttestéről van szó, amelyet 1916-ban találtak Dél-Egyiptomban, azóta nem nyúltak hozzá. Most CT-vel vizsgálták meg a Kairói Egyetem kutatói, az eredményeket pedig a Frontiers in Medicine szaklapban közölték - írja a Hvg.hu.

A férfi két koporsóban feküdt, a külső görög feliratos, a belső egy fából készült szarkofág. Szandált viselt - ezzel sétált át a túlvilágra a hiedelmek szerint -, páfrányba borították a korabeli szokásoknak megfelelően, és egy mosolygós arany álarcot raktak rá.

Hirdetés

Testét arany amulettek borítják, szám szerint 49, mindegyiknek funkciója volt a halál utáni életben. Pontosabban azon kívül is: a pénisze mellé helyezett amulett például a balzsamozó bemetszésétől védte. Belső szerveit eltávolították, kivéve a szívét, agyát pedig az orrán keresztül vették ki és gyantával posztolták.

A fiú 14-15 éves lehetett, amikor meghalt, és mindössze 128 centi volt, a jelek szerint természetes halált halt. A múmiát, akit a fentiek után érthető módon Aranyifjúnak (Golden Boy) neveztek el, az Egyiptomi Múzeum fő kiállítótermében lehet majd látni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.