Hirdetés

Szelfizve takarít a Toyota robotja



|

A gyártó minden korábbinál ügyesebb robotot alkotott, ami a tükröződő vagy átlátszó felületektől sem jön zavarba.

Hirdetés

A Toyota Research Insitute-ot (TRI) még 2016-ban hozták létre azzal a céllal, hogy úttörő biztonsági megoldásokat dolgozzon ki a japán autógyártó számára. A kutatóintézet ennek érdekében számos kapcsolódó technológiával kísérletezik, köztük a mesterséges intelligenciával és a robotikával.

Így jöhetett létre az a különleges robot, amely egyedülálló módon képes tájékozódni az otthonokban, megkülönböztetve a tükröződő és az átlátszó felületeket is. A legtöbb társának ezek ugyanis gondot okoznak, mivel a robotok általában nem tudnak különbséget tenni egy valódi tárgy és annak tükörképe között.

Hirdetés

Ez pedig nagyban megnehezíti például egy takarításra beprogramozott segítő létrehozását, hiszen a korábbi technológiákat már egy fényes kenyérpirító, vagy egy környezetébe beleolvadó üvegpohár is megzavarhatta. A TRI robotjának viszont ez nem akadály, és ahogy a projektet demonstráló videó is bizonyítja, tisztogatás közben akár még szelfiket is lő magáról.

A robot egy egyedülálló, szintetikus adatokra épülő tanulási folyamatnak köszönhetően képes érzékelni környezete 3D-s geometriáját és az eltérő felületeket is. Így aztán ha az asztal takarítása közben akadályt észlel, óvatosan arrébb helyezi, legyen az pohár, vagy egy korábban nem látott (tehát előre nem beprogramozott) plüssállat.

A projektet Max Bajracharya, a TRI robotikáért felelős alelnöke irányítja, aki a videóhoz mellékelt hivatalos közleményben a házimunkára való programozás kihívásaira hívta fel a figyelmet:

"A robotok felkészítése az otthoni környezetben történő működés megértésére különleges kihívásokat rejt az otthonaink sokszínűsége és összetettsége miatt, ahol a kis feladatok nagy kihívásokká adódhatnak össze."

Bajracharya csapata hosszabb távon olyan robotikai képességeket szeretne kifejleszteni, melyek nagy segítségére lehetnek az idősödő társadalmakban, ezek sorába illeszkedik a házimunka megoldása is.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.