Hirdetés

Szeptemberben jöhet az iPhone USB-C-s átállását megsürgető EU-s törvényjavaslat



|

Egy friss jelentés szerint hamarosan előterjeszthetik az évek óta ígért európai szabályozást az egységes töltőcsatlakozókról.

Hirdetés

2009-ben az elektronikus hulladék csökkentésének érdekében az Apple és több tech vállalat is rábólintott az egységes töltőcsatlakozók használatára a készülékeiken. Akkoriban a microUSB volt a legesélyesebb jelölt, ám az ipar később más irányba mozdult, 2012-ben pedig a cupertinóiak saját megoldással, az azóta is alkalmazott Lightninggal rukkoltak elő.

Az USB-C terjedésével ugyan már az almás cég is kezd beállni a sorba, hiszen manapság ilyen csatlakozó kerül a MacBookokra és több iPadre (Pro, Air) is, de az iPhone behódolása még mindig várat magára.

Hirdetés

A Reuters ugyanakkor nemrég arról számolt be, hogy az Európai Bizottság a jövő hónapban előterjesztheti azt a törvényjavaslatot, amely minden gyártót kötelezne az USB-C használatára. A jogszabály megalkotására még tavaly januárban adott felhatalmazást az Európai Parlament, most pedig egy belsős forrás szerint már a részleteket rögzítik a kidolgozásért felelős döntéshozó testületnél.

Ennek ellenére könnyen lehet, hogy az iPhone-ra nézve végül nem lesz gyakorlati jelentősége a törvénynek. Az új modellek elkészítése és a régiek kifutása miatt ugyanis egy ilyen átalakuláshoz évekig tartó türelmi időt kell biztosítani, mely alatt az Apple valószínűleg magától is át fog állni, vagy megvalósítja az évek óta pletykált portok nélküli iPhone-t.

A cupertinóiak egyébként korábban azzal tiltakoztak a terv ellen, hogy egy szabvány központi erőltetése akadályozná az innovációt, s végső soron rengeteg e-hulladékot termelne a hirtelen váltó felhasználók miatt.

Az Európai Bizottság viszont többek közt arra a tanulmányra hivatkozik, mely szerint 2019-ben az Unióban eladott telefonok mellé járó töltők mindössze 29 százaléka használt USB-C portot, vagyis a piac nem igazán töri magát az egységesítés kérdésében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.