Hirdetés

Szereted a hangos zenét? Érdemes átgondolnod



|

A túl hangos zene okozta halláskárosodás veszélyeire figyelmeztet egy friss tanulmány.

Hirdetés

A rohamos technológiai fejlődés egy sor olyan kihívás elé állította az emberi szervezetet, amelyekkel az evolúció nem tudott lépést tartani, legyen szó a kijelzőkből érkező kék fény okozta látáskárosodásról, az ülőmunka miatt kialakuló gerincproblémákról vagy a mindig kéznél lévő online kütyük hatásáról a koncentrációs képességünkre.

Ezeknél talán kevésbé divatos téma a hallásé, amelyet szintén jelentős veszélynek tesznek ki az állandóan duruzsuló fej- és fülhallgatók - emlékeztet a Dél-Karolinai Egyetem tudósainak friss tanulmánya.

Hirdetés

A BMJ Global Health folyóiratban megjelent beszámoló szerint globálisan 0,67-1,35 milliárd tinédzsert és fiatal felnőttet fenyeget a halláskárosodás kialakulása, a fülesek bömböltetésén túl a hangos zenés események miatt is. Az amerikai egyetem kutatói 33 különböző tanulmány eredményeinek összesítésével jutottak erre, amelyek 2000 és 2021 között 19 ezer ember zenehallgatási szokásait vizsgálták.

A szerzők következtetése, hogy világszerte a 12-34 éves korosztály 48%-a van kitéve a túlzásba vitt hangerő káros következményeinek, köztük a maradandó fülzúgásnak (tinnitus) és az időskori hallásvesztésnek.

"A nem biztonságos zenehallgatás ismétlődő vagy akár egyszeri esetei fiziológiai károsodást okozhatnak a hallórendszerben, ami átmeneti vagy tartós fülzúgásként és/vagy hallásváltozásként jelentkezhet. A nem biztonságos zenehallgatásból eredő károk ráadásul a későbbiek során súlyosbodhatnak is, érzékenyebbé téve a korai életkori zajterhelést elszenvedett egyéneket  az életkorral összefüggő halláskárosodásra."

- írja a tanulmány. A Dél-Karolinai Egyetem kutató ezért azt javasolják, hogy a kormányok "sürgősen" fektessék le a biztonságos zenehallgatás alapszabályait. Azt ugyanakkor elismerték a kutatók, hogy a vizsgálat nem vette figyelembe a demográfiai eltéréseket és az alapanyagul használt kutatások lefolytatása óta az egyes országokban bevezetett intézkedéseket.

Aki viszont tenni akar a saját egészségéért, annak természetesen nem kell megvárnia, míg központilag szabályozzák a témát, hiszen minden eszközön ott a lehetőség, hogy lejjebb tekerjük a hangerőt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.