Hirdetés

Szerethető notebookokkal újít az Asus: még vadabb TUF és duplakijelzős OLED ZenBook



|

Hiába kétkedtek bennük jó páran, az Asus 2021-es ZenBook-flottát a kétkijelzős modellek vezetik. Mi azonban az új gamer TUF gépeknek még jobban örültünk.

Hirdetés

Tesztlaborunkban is tiszteletét tette anno a kétkijelzős ZenBook Duo, ám az eltérő panelek, a megerőszakolt kezelőfelület és a kiforratlan megoldások miatt nem tudtunk maradéktalanul örülni az újításnak, pláne úgy, hogy néha a roppant ijesztő árcédulára is rápillantottunk.

Ennek ellenére az Asus nagyon nagy sikerként könyvelte el a Duo modellelek piacra dobását, rengeteget sikerült eladniuk, így garantált volt a folytatás. Szerencsére azért a klasszikus ZenBookokról sem feledkezett meg a gyártó, és a hazánkban nem véletlenül oly sikeres, olcsó gamernek számító TUF-vonal is megújult.

Hirdetés

Modern duplázás

A ZenBook abszolút felsőházába érkeztek meg az idei ZenBook Duo gépek (amikből egy járt is nálunk a napokban), amelyeknél igyekeztek a legtöbb csiszolatlan részt kijavítani. Az egyértelmű csúcsragadozó a ZenBook Pro Duo 15 OLED, aminek a nevéből halványan sejthető mindjárt két dolog is:

egyrészt két kijelzőt, másrészt OLED-panelt kapunk.

Különösen utóbbi fontos előrelépés, ráadásul a NanoEdge (közel zérókávás mind a négy oldalon) kijelző 4K-felbontású és HDR-képes. Ez alatt egy 14"-os ScreenPad Plus foglal helyet, ami immáron kihajtható, pontosabban a fedlap felnyitásakor automatikusan felnyílik 9,5 fokban. Természetesen mindkét panel érintésérzékeny, az alsó pedig akár 400 nites fényerőre is képes (a felső ennél nagyobbra is). Sajnos az OLED-kényeztetés a főpanel esetében garantált, az alsó ScreenPad Plus mérete annyira speciális, hogy ilyet külön OLED-ként nem készíttetett az Asus, ezért itt várhatóan IPS-sel fogunk találkozni, ami azért felvet néhány kérdést (például hogy miként lehet összehangolni a két kijelző színeit).

A kisebb testvér a ZenBook Duo 14, amelynél az OLED-ről sajnos le kell mondanunk, a felbontás is csupán FHD, viszont a gép 16,9 mm vastag csupán, akár 17 óráig bírja egy feltöltéssel és a 15-ös modellével azonosan erős csúcskonfigurációban is kapható.

Természetesen mindkét gépet az elérhető legjobb komponensekkel kínálja az Asus. Ebbe beletartozik az Intel Core i9 CPU, az Nvidia GeForce RTX 30-as GPU (a 15 colos verziónál fixen RTX 3070), a nagy NVMe SSD és a rengeteg RAM. A nagy, 15 colos modell kezdetben még 10. generációs Intel Core CPU-kal érkezik, a 14 colosnál viszont már a 11. generációt kapjuk (amint elérhető lesz a teljes értékű 11. generációs Core-széria, a 15-ös modell is váltani fog). A Wi-Fi 6 és az egyéb extrák sem maradtak le, és nem nagy titok, hogy mindkét modell megfelel az Nvidia Studio előírásainak. Árakról még nem tudunk.

 

A titkos favoritunk

Abszolút egyetértünk azzal, hogy izgalmasak a kétkijelzős notebookok, de ha választatunk kéne, inkább még a klasszikus formánál maradnánk - ami persze megkapja a nagytesók minden extráját. Nos, ezzel vélhetően nem vagyunk egyedül, mert az Asusnál is gondoltak erre a kategóriára. A legújabb ZenBook 13 OLED egy klasszikus laptop 1, azaz egy kijelzővel, ám ez a kijelző OLED-paneles és FHD-felbontású. A 13,9 mm vékony és 1,1 kg tömegű notebook 13 órát bírja egy szusszal és a legújabb Intel CPU, vagy AMD Ryzen processzor hajtja, így

a teljesítménnyel garantáltan nem lesz gond.

Az alu készülékházban sok RAM, villámgyors NVMe SSD és akár Thunderbolt 4 port is lesz, mint azt gondolhattátok. A hibrid Flip széria sem maradt le az étlapról: a Flip 15 11. generációs Intel alapokon akár GeForce GTX 1650 GPU-val is kérhető lesz.

 

TUF-nak áll a világ

Az általánosabb gépek után nézzük a megfizethető gamergépeket, merthogy a TUF az, ami a legjobb ár/érték arányt képviseli (nem is csoda, hogy a hazai eladások toplistáin találkozhatunk ezekkel a gépekkel). Itt a TUF Dash F15 a nagy újdonság, ami 19,9 mm vastagságú, 2 kg, ám vérbeli gamergép, méghozzá impresszív belsővel. A 11. generációs Intel Core i7 CPU mellett ugyanis nem holmi MX vagy GTX 1650-es GPU izzadja ki a 15-20 fps-t, hanem egy vadonatúj GeForce RTX 3070 grafikus chipen száguldanak a legújabb játékok. Ehhez jól passzol az új kijelző is, ami az előző generációk 120-144 Hz-es panelei után ez esetben már 240 Hz-re képes (és nem TN-technológiájú!), 3 ms a válaszideje és 100%-os sRGB színtérlefedettséggel bír. Végre TUF-vonalon is élvezheted a Type-C PD-töltést, és ha sikerül teljesen feltöltened gamerlaptopodat, munkára vagy tanulásra akár 16,6 órán át használhatod is azt.

Természetesen ez csak egy konfig a sok közül, így tavasszal akár AMD Ryzen 9 5000-es CPU-val is kérheted majd új TUF-gépedet, elérhető lesz a Thunderbolt 4 port és a normál USB-k is USB 3.2 Gen2 szabványra ugranak. Az új TUF Dash F15 leginkább a tavalyi G14-es csodamasinára hasonlít, ami nagyon jó hír, mert azt nagyon könnyen megkedveltük, ráadásul a mostani Dash F15 fedlapját díszítő TUF-felirat nagyon jól mutat.

Remélhetőleg az új GeForce RTX 30-as GPU-kal szerelt TUF-ok közül is hamarosan kapunk egy-kettőt tesztre, és akkor végre kipróbálhatjuk, mire képes mobil fronton az új Ampere chip.

Nyilván a legtöbben az árakra vagytok kíváncsiak, ám ezekről egyelőre nem kaptunk információkat. Ha nem akadozik az ellátás (ez jelenleg nagyon nagy gond a laptop-piacon) és az árfolyamok sem szállnak el, már március környékén itt lehetnek az új modellek, amelyek várhatóan nem kerülnek majd 1,5x annyiba, mint az RTX 20-as generáció.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.