Hirdetés

Szigorít a Google, hamarosan nagyobb biztonságban lehetnek az adataink



|

A vállalat lecsap azokra az appokra, amelyek más alkalmazásokról gyűjtenek információkat, de azért akadnak kivételek.

Hirdetés

Nemsokára a Google apró, de fontos változást eszközöl, aminek következtében számos olyan Android 11-es alkalmazás tűnhet el a Play Áruház kínálatából, amelyek az eszközön lévő, más appokról gyűjtenek információkat. A vállalat azzal indokolta a lépést, hogy magánügy, mi van az adott készülékre telepítve, és ennek így is kell maradnia, de azért nincs szó zéró toleranciáról, így vannak olyan appok, amelyekre nem igazán vonatkozik ez a szigorítás.

Egy alkalmazás akkor számít kivételnek, ha az alapvető működéséhez szükséges az ilyen jellegű adatok begyűjtése, így a Google arra ösztönözte a fejlesztőket, hogy frissítsék alkalmazásaikat, és természetesen mutassanak is bizonyítékot arról, hogy indokolt az adatgyűjtés.

Hirdetés

A vírusirtók, a fájlkezelők és a webes böngészők például alapból kivételt képeznek, a bankok appjai és a digitális pénztárcák pedig biztonsági okok miatt ideiglenesen megúszták a dolgot.

Más esetekben a fejlesztőknek bizonyítékot kell bemutatniuk a Google felé, és azokra az appokra elvileg már vonatkozik a korlátozás, amelyek kevesebb adat nélkül is képesek működni, vagy éppen azért gyűjtenek információkat, hogy később eladásra kerüljenek azok. Fontos még az is, hogy a fejlesztők megfelelően kommunikálják az esetleges változtatásokat, mivel ha félrevezetően vagy egyáltalán nem tájékoztatják a felhasználóikat, akkor a Google felfüggesztheti az adott appot, és még a fejlesztői fiókot is megsemmisítheti.

Az új rendszer már korábban életbe lépett volna, ám a koronavírus miatt el kellett csúsztatni, így a tervek szerint május 5-én élesedhet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.