Hirdetés

Szigorúan korlátozná az arcfelismerő rendszerek alkalmazását az Európai Parlament

|

Az MI-alapú biometrikus azonosítás és adatgyűjtés megregulázását szorgalmazza a strasbourgi székhelyű testület legújabb állásfoglalása.

Hirdetés

Fontos nyilatkozatot fogadott el szerdán az Európai Parlament, a képviselők többsége által támogatott állásfoglalás ugyanis szigorúan korlátozná a mesterséges intelligenciára épülő tömeges megfigyelést és adatgyűjtést az Európai Unió területén.

A testület szerint az ilyen rendszerek elterjedésével sérülhetnek az alapvető emberi jogok, valamint komolyan fennáll a diszkrimináció veszélye is, mivel az arcfelismerő algoritmusok nagyobb eséllyel azonosítják tévesen a kisebbségekhez (p. etnikai, LMBT) tartozó személyeket.

Hirdetés

Az EP ezért egyebek mellett azt sürgeti, hogy a közterületeken teljesen tiltsák be az arcazonosítást, s hogy a hatóságok csak bűncselekmény gyanújának felmerülésével végezhessenek ilyen megfigyelést. A parlament állásfoglalása továbbá arra is kiterjed, hogy az MI-alapú megfigyelési technológiákhoz használt algoritmusoknak átláthatónak kell lenniük, ezért a képviselők a nyílt forráskódú szoftverek előnyben részesítését szorgalmazzák.

A javaslat lényeges pontja még, hogy az Európai Parlament teljesen betiltaná a kínaihoz hasonló társadalmi kreditrendszereket, melyek mesterséges intelligencia segítségével értékelik az állampolgárokat, a viselkedésük és a személyiségük alapján kategorizálva őket. A strasbourgi testület a magáncégekre is lesújtana, megtiltva, hogy azok arckép-alapú adatbázisokat építsenek. Az egyik ilyen a sokat kritizált Clearview AI, amely több milliárd fotóból álló gyűjteményt halmozott fel az arcfelismerő szolgáltatásához.

Fontos megjegyezni, hogy az Európai Parlament állásfoglalása nem törvényi erejű, az uniós jogalkotás ugyanis a tagállami biztosokból álló Európai Bizottság hatáskörébe tartozik. A közvetlenül választott EP iránymutatása mindazonáltal mérvadó a Bizottság számára, az állásfoglalás így lényeges lépés lehet egy későbbi, átfogó törvénycsomag elfogadása felé.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.