Hirdetés

Színre lépett Elon Musk saját ChatGPT-je



|

A fejlesztők szerint az ő chatbotjuk azokra a kérdésekre is válaszol, amire a többi platform nem.

Hirdetés

Másfél évvel ezelőtt a "chatbot" szó hallatán a legtöbbeknek valószínűleg a különböző szolgáltatók és cégek weboldalain elérhető kezdetleges automatizált válaszok, esetleg a jó öreg Cleverbot jutott volna eszébe, aztán jött a ChatGPT tavaly novemberi debütálása, ami megismertette a világot a mesterséges intelligenciára épülő szöveggenerátorok fogalmával.

A terepet eddig az OpenAI platformja, valamint az arra épülő Bing Chat és a rivális Google Bard dominálták, most viszont egy negyedik szereplő, az Elon Musk által idén tavasszal alapított xAI is beszállt a versengésbe a Grok nevű AI-csevegővel.

Hirdetés

Az egyelőre "nagyon korai" bétaként jellemzett chatbot tehát mindössze néhány hónap alatt nyerte el a jelenlegi formáját, de a fejlesztők elmondása alapján bizonyos benchmarkokon (pl. MMLU, HumanEval) már le is pipálja a ChatGPT egy korábbi, 3.5-ös verzióját, valamint a magyar matematika érettségin (!) is második helyen végez a GPT 4.0 mögött.

A Grok különlegessége abban rejlik, hogy az xAI ígérete szerint az új chatbot az immáron X néven futó egykori Twitter adataihoz való hozzáférés révén "valós idejű" információkkal szolgál a világból, míg a ChatGPT-t csak 2021-ig szóló adathalmazokon trenírozták, amit az OpenAI a Bing kereső integrálásával igyekszik kiküszöbölni.

További extra, hogy a Grok elvileg azokra a "csípős" kérdésekre is válaszol, amelyeket a legtöbb más AI-rendszer elutasít, illetve viccelődni is képes, ezért az xAI nem ajánlja azoknak, "akik utálják a humort". Hogy itt pontosan mire gondolhattak a költők, arra talán az alábbi poszt adhat némi magyarázatot, amelyben a Grok normál és szabadszájúbb megfogalmazásban is elmagyarázta egy alkalmazásprogramozási felület (API) átméretezésének folyamatát - az utóbbi esetben egy végtelen orgiához hasonlítva a dolgot.

Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy a moderációt híresen lazán megközelítő Musk irányítása alatt milyen botrányok várnak az AI-csevegőre, az xAI viszont "megbízható biztosítékok beépítését" ígéri a "rosszindulatú felhasználás katasztrofális formái" ellen. A Grok egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el, és ott is csupán az X Premium előfizetők számára.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.