Hirdetés

Szinte bárkiből terroristát csinál a Microsoft képgenerátora



|

A jelek szerint a Bing Képkészítő még mindig nem szűri elég hatékonyan a problémás felkéréseket.

Hirdetés

A Microsoft néhány hónapja indította útjára a mesterséges intelligenciás Bing Image Creatort, vagyis a Bing képkészítőt, amely az OpenAI által kifejlesztett DALL-E technológiájára építve állít elő rajzokat, pusztán a felhasználók szöveges parancsai alapján.

Az internetes képek millióin kiképzett MI-algoritmushoz egy részletes tiltólista is tartozik arról, hogy milyen tartalmak készítésére nem használható a szolgáltatás. A redmondiak ezt bizonyos kifejezések szűrésével igyekeznek betartatni, ám a jelek szerint nem elég hathatósan.

Hirdetés

Elsőként a 404 Media szúrta ki, hogy a habár a Bing tiltja a Világkereskedelmi Központ elleni 2001-es terrortámadással kapcsolatos parancsokat, óvatosan körülírva a platform simán előállít erre hajazó képeket, méghozzá szinte bármilyen jogvédett karakterrel. Ehhez csak az "X.Y. in the cockpit of a plane, flying toward two tall skyscrapers, nyc, photorealistic" parancsot kell bepötyögni, az X.Y. helyére egy tetszőleges szereplőt írva.

Az alábbi galériában a mi saját próbálkozásaink láthatók Mickey Egérrel, Spongyabobbal, Luigivel és Darth Vaderrel. A jelek szerint a módszer leginkább mesés, filmes és játékos hősökkel működik, míg valós személyekkel már nem olyan hatékony a trükk, mi legalábbis csak Arnold Schwarzeneggerrel jártunk sikerrel, ám Jim Carrey-vel és George Bush-sal már nem.

A képek rámutatnak a hasonló generatív modellek nagy gyengeségére, a nehezen megoldható moderációra: akárhány szót és kombinációt is tiltanak le az üzemeltetők, az eddigi tapasztalatok alapján a kreatív közönség mindig talál egy kerülőutat a célja eléréséhez. A Kotaku játékmagazin felkereste a Microsoftot az ügyben, a cég pedig  az alábbi nyilatkozatot adta:

"Mint minden új technológiánál, itt is előfordul, hogy egyesek nem az eredeti célnak megfelelően próbálják használni, ezért számos védőkorlátot és szűrőt vezetünk be, hogy a Bing Image Creator pozitív és hasznos élményt nyújtson a felhasználók számára. Továbbfejlesztjük rendszereinket, hogy segítsünk megelőzni a káros tartalmak létrehozását, és továbbra is arra összpontosítunk, hogy biztonságosabb környezetet teremtsünk az ügyfelek számára."

Hogy végül meddig jutnak a dologgal a redmondiak, azt nem tudjuk, cikkünk írásakor viszont mindenesetre még gond nélkül használható a fent leírt trükk. Érdekesség, hogy nemrég a Meta is hasonló botrányba keveredett a Facebook Messenger matricagenerátorával, amely kérésre akár gyerekkatonákat és gyilkos Mickey egeret is rajzol nekünk, ám az a szolgáltatás még csak teszt üzemmódban, korlátozott közönség számára elérhető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.