Hirdetés

Szinte senki sem engedélyezi az appoknak a követést az új iOS-en



|

Hiába a Facebook heves tiltakozása, a felhasználók egyértelmű ítéletet mondtak.

Hirdetés

Nemrég jelent meg az iOS és az iPad OS 14.5-ös verziója, melynek legfontosabb újdonsága, hogy az alkalmazások már csak felhasználói engedély birtokában továbbíthatják a rólunk begyűjtött adatokat (app tracking) harmadik fél számára, ami komoly akadályt gördít a tevékenységünk alapján fabrikált célzott hirdetések elé.  

A Facebook ezért csapott hatalmas hisztit az újítás miatt, hiszen a közösségi platform és a köré szervezett birodalom az ilyen reklámokra építi az üzleti modelljét. Zuckerbergék egyenesen azzal kampányoltak, hogy az új funkció a szabad internet végét jelenti, ám az Apple nem hátrált tovább, és néhány hónap türelmi idő után aktiválta az app tracking letiltásának lehetőségét.   

Hirdetés

S a jelek szerint a cupertinóiak jól döntöttek, mivel a Flurry Analitics elemzőcég 2,5 millió készüléken végzett felmérése alapján az amerikai felhasználók mindössze 4%-a engedélyezi az appoknak a hirdetési célú követést az iOS 14.5 telepítése után. De a Facebook és társai szempontjából nem sokkal kedvezőbb a világátlag sem, a Flurry ugyanis az összes országot együttvéve is csak 12%-os engedélyezési hajlandóságot mért.

Ez egyébként tökéletesen egybecseng a PC World olvasóinak véleményével is. A napokban közölt szavazásunkon elsöprő, közel 80%-kos többséget szereztek azok a válaszolók, akik az iOS 14.5 telepítésével azonnal letiltották az app trackinget. Ezzel szemben az engedélyezők tábora mindössze 3,28%-ot tett ki.  

A követés letiltásával nem szükséges megvárni, hogy az egyes alkalmazások felugró ablakban kérdezzenek rá a lehetőségre. Az iOS és az iPadOS beállításaiban az Adatvédelem > Követés almenüben található "főkapcsoló"  segítségével egy mozdulattal véget vethetünk a kíváncsiskodásnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.