Hirdetés

Szivárogni kezdtek az erotikus weboldalak és mobilalkalmazások felhasználóinak kényes adatai

|

Kibertámadás érte a MyFreeCams.com oldalt, a Grindr esete viszont még ennél is hajmeresztőbb.

Hirdetés

Rájár a rúd a MyFreeCams.com szexcset és a Grindr mobilalkalmazás felhasználóira, ugyanis könnyen lehet, hogy illetéktelenek kezébe kerültek a személyes adataik. A havi 70 millió látogatóval bíró MyFreeCams.com esetében egy kibertámadásról van szó, a beszámolók szerint mintegy 2 millió felhasználó adatait szerezték meg a hackerek, és nem mellékesen árulnak különböző fórumokon. 

Az adatokat tömbösítve árulják, 10 ezer profil adataiért nagyjából 440 ezer forintnak megfelelő bitcoint kell fizetni, a portéka pedig kapósnak bizonyult, már több tucat tranzakciót lebonyolítottak.

Hirdetés

Grindr mobilalkalmazás is adatszivárgás miatt került most a fókuszba, itt viszont cifrább a helyzet, ugyanis nem illetéktelenek törtek be a rendszerbe, hanem maga a Grindr árulja az adatokat, erről pedig természetesen az app használói mit sem tudtak. Minderre a norvég adatvédelmi felügyelet jött rá, akik egy hozzájuk beérkezett panaszt követően kezdtek el vizsgálódni. 

Az adatok hirdetőknek való értékesítése azért is különösen aggályos a Grindr esetében, mivel egy kifejezetten melegeket célzó appról van szó, tehát a cég gyakorlatilag felhasználóinak szexuális irányultáságáról szóló információit is eladta a vele kapcsolatban álló hirdetőknek. Mindezért éves bevételük 10%-át kell büntetésként megfizetni, ami 8,6 millió angol font, vagyis nagyjából 3,5 milliárd forint.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.