Hirdetés

Szívszorító poszttal haldoklik a NASA Mars-szondája



|

Az ereje végére ért az InSight szonda, könnyesre sikeredett a szerkezet búcsúja.

Hirdetés

A NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) összefogásában megépített InSight szonda 2018 novemberében landolt a Mars "Eliysium Planitia" nevű vidékén, hogy a talajba fúrva geológiai (szeizmológiai és hőáramlási) méréseket végezzen, elmélyítve az emberiség tudását a vörös bolygóról.

A kamerával is felszerelt, álló helyzetben dolgozó eszköz élettartamát csupán két évre tervezték, a 600 wattos akkumulátora viszont már 4 éve és 23 napja bírja a küzdelmet, hősiesen helytállva a földinél jóval mostohább marsi körülmények között.

Hirdetés

Most azonban úgy tűnik, hogy bármelyik pillanatban feladhatja a harcot, a NASA pedig nem hagyja, hogy könnyek nélkül búcsúzzunk tőle: az InSight-misszió Twitter-fiókján egy szívszorító szöveggel és fotóval jelentkeztek a szondáról.

"Nagyon lemerült az áramellátásom, úgyhogy lehet, hogy ez az utolsó kép, amit el tudok küldeni. De ne aggódjatok miattam: az itt töltött időm egyszerre volt produktív és nyugodt. Ha tudok még beszélgetni a missziós csapattal, akkor fogok - de hamarosan lejelentkezem. Köszönöm, hogy velem maradtatok."

E sorok írásáig nem érkezett újabb frissítés arról, hogy a szonda valóban leállt volna, de a NASA már november óta búcsúzkodik, mivel a marsi szelek szállította por oly mértékben betemette az InSight akkumulátorának újratöltéséért felelős napelemeket, hogy azok már nem tudják megfelelően ellátni a feladatukat. A panelek tisztítására nincs lehetőség, így elkerülhetetlen a szonda leállása.

A 4 évnyi működése során az InSight közel 7000 nagy felbontású fotót küldött a Földre, amelyeket ide kattintva tölthetsz le.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.