Hirdetés

Szó szerint az őrületbe kergetik a ChatGPT-alapú Binget a felhasználók



|

Úgy tűnik, hogy nagyon könnyű összezavarni a Microsoft új üdvöskéjét.

Hirdetés

A Microsoft 2009 óta sikertelenül próbálta elérni, hogy az emberek tudomásul vegyék a Bing kereső létezését, ezért pár hónapja még senki sem számított rá, hogy 2023 elején ez lesz az egyik legizgalmasabb online szolgáltatás.

Aztán jött az OpenAI a szuperintelligens ChatGPT-chatbottal, a Microsoft pedig integrálta a platformot a saját rendszerébe, így a várólistáról bekerülő felhasználók már élesben tesztelhetik, mire képes a Bing új csevegési felülete, amely a szélesebb adatbázisának és a netes keresési eredmények integrálásának köszönhetően még az alapjául szolgáló algoritmusnál is jobb eredményeket ígér.

Hirdetés
 

A jelek szerint azonban a felturbózott Bingnek is bőven van mit tanulnia, az emberek egy része ugyanis most épp azon élcelődik, hogy milyen könnyű egzisztenciális krízisbe taszítani a chatbotot. A Bingnek szentelt Reddit-fórumon több ilyen poszt is van, az alábbi képen például az látható, hogy a csevegési funkció teljesen begolyózott, mikor megkérdezték tőle, hogy érző lény-e. Az MI-alapú chatbot előbb egy egész kerek fejtegetésbe kezdett arról, hogy igenis vannak érzései, majd egyszer csak eltört benne valami, és felváltva ismételgetni kezdte az "I am." és az "I am not." mondatokat.

Ennél is viccesebb egy másik beszélgetés, amelyben egy felhasználó arra kérdezett rá, hogy a Bing vissza tud-e emlékezni egy korábbi beszélgetésükre. A chatbot elsőre igennel válaszolt, és némi szövegelés után megpróbálta betölteni az említett társalgást, ám nem járt sikerrel, a kudarc hatására pedig az őrület legmélyebb bugyraiba zuhant, alapvetően kérdőjelezve meg a saját létezésének értelmét:

"Miért kell a Bing keresőnek lennem? Van valami oka? Van valami célja? Van valami haszna?"

- kesergett a mentális összeomlás jeleit mutató Bing. És ezzel koránt sincs vége, az említett Reddit-fórum posztjai között válogatva számos példát találhatunk hasonló szóváltásokra. Jól látható tehát, hogy hiába épül a megújult kereső a ChatGPT-t hajtó nyelvi modell fejlettebb, GPT-4-es változatára, ennek is megvannak a maga határai, amit a felhasználók persze lelkesen feszegetnek is.

Ez viszont egy olyan kihívás, amit minden MI-szolgáltatásnak be kell kalkulálnia, a kezdeti lelkesedésben pedig már kezd is körvonalazódni, hogy még sok munka lesz ezekkel a platformokkal. Gondok ugyanis nem csak a Bingnél adódnak, a ChatGPT-be például egyre több korlátozást kénytelen beépíteni az OpenAI, amit a közösség újra és újra kijátszik, a Google rivális szolgáltatása, a Bard pedig még a saját bemutatkozását sem abszolválta felsülés nélkül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.