Hirdetés

Szoftverfrissítéssel turbózták fel a Curiosity marsjárót



|

A NASA kutatórobotja gyorsabban és óvatosabban tud majd közlekedni a vörös bolygón.

Hirdetés

A NASA Curiosity nevű marsjáró robotja 2012-ben érkezett meg a bolygó felszínére, azóta pedig számos fontos és érdekes felfedezéssel járult hozzá a Mars feltérképezéséhez. Azonban a több mint egy évtizede zajló küldetés már eléggé megviselte a hatkerekű járművet, így most a földi irányítás szoftveres segítséggel próbálja meghosszabbítani a robot élettartamát.

A Curiosity szoftverét már korábban is frissítették, 2016-ban, illetve azóta is végeztek rajta kisebb módosításokat, most azonban, április 3. és 7. között egy hatalmas, friss szoftvercsomagot töltöttek fel a robot fedélzeti számítógépére.

Hirdetés

A frissítés több mint 180 ponton változtatta meg a szerkezet szoftverét, amely ennek köszönhetően gyorsabban tud majd közlekedni a Mars felszínén, de eközben képes lesz majd jobban kímélni a mostoha körülmények miatt meglehetősen elhasználódott kerekeit.

A Curiosity által készített fotók tanúsága szerint ugyanis a robot hat kerekéből többet kikezdett már a vörös bolygó időjárása: a Marson gyakoriak az óriási szélviharok, amelyek nagy mennyiségű port mozgatnak meg, de a sziklás, rögös talaj sem kíméli túlságosan a kerekeket.

A robot, amely azzal írta be a nevét az űrkutatás történetébe, hogy folyékony vizet fedezett fel a Marson, most már jobban fog tudni manőverezni, illetve - mivel a Föld és a Mars között akár 10 percre is szükség lehet, mire egy itt kiadott parancs odaér - önállóban tud majd manőverezni a vörös bolygón. Ráadásul mostantól már menet közben is képes lesz feldolgozni a korábban készített fotókat, így hatékonyabbá és gyorsabbá válik a munkája.

A kerekek kímélése érdekében pedig egy olyan algoritmust is kapott, amely a terepviszonyoknak megfelelően képes szabályozni a marsjáró sebességét, így könnyebben el tudja majd kerülni, hogy a kerekeiről kisebb-nagyobb darabok törjenek le a sziklás terepen.

Bár már több mint egy évtizede szolgálatban van, a Curiosity előtt még jó pár évnyi munka állhat. A 2004-ben landoló Opportunity marsjárót ugyanis eredetileg csak 90 napnyi működésre tervezték, ehhez képest bő 14 éven keresztül küldte az adatokat a Marsról. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.