Hirdetés

Szomorú internetes statisztikában lett dobogós Magyarország



|

Csak két EU-s országban vannak többen, akik nem engedhetik meg maguknak a világháló használatát.

Hirdetés

2023-ban az internet a vízhez, a fűtéshez vagy az elektromossághoz hasonló alapszükségletnek tekinthető, hiszen nemcsak tartalomfogyasztásra és munkára használjuk, hanem számos esetben az ügyintézés, vagy az alapszintű tájékozódás is lehetetlennek bizonyul a világhálóhoz való hozzáférés híján.

Épp ezért fontos információ, hogy hányan vannak, akik az anyagi helyzetükből adódóan egyszerűen nem engedhetik meg maguknak az internetezést, Magyarország esetében pedig sajnos nagyon szomorú képet fest a helyzet.

Hirdetés

Az Európai Bizottsághoz tartozó Eurostat a napokban tette közzé a 2022-es évet összegző jelentését, amely aszerint listázza az Európai Unió országait, hogy azok lakosságából hányan nem tudják megfizetni az internetes hozzáférést. Az EU-s átlag tavaly 2,4%-volt, Magyarországon viszont a népesség 4,5%-ára rúg, amivel a harmadikak lettünk Románia (9,1%) és Bulgária (8,1%) mögött.

Az Eurostat mérése arra is kitért, hogy milyen arányban vannak jelen az internetet megfizetni képtelenek a legszegényebb réteg soraiban. A teljes Európai Unióra vetítve itt 7,6% az átlag, míg Magyarországon 16,5%, ugyancsak a harmadik helyen az éllovas Románia (25%) és az ezüstérmes Bulgária (20,6%) mögött. Hazánk tehát a teljes lakosságot és a legszegényebbeket figyelembe véve is dobogós helyen áll a statisztikában.

Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy ez régiós jelenség, érdemes figyelmesebben megnézni a számokat: Csehországban és Ausztriában mindössze a lakosság 0,9%-a, Horvátországban az 1,6%-a, Szlovéniában pedig a 0,6%-a nem képes megfizetni az internetet. Végezetül még a negyedik helyezett Szlovákia is alaposan lekörözött minket, náluk ugyanis összesítésben 2,2%-nyian nem engedhetik meg maguknak az online kapcsolatot, a legszegényebbek körében pedig 9,9% a problémában érintett lakosok aránya.

Hazánk így a 2004-ben csatlakozott EU-tagok sorában is kirívóan rosszul teljesít. Ami pedig a legjobb helyzetben lévő országokat illeti, a lista utolsó három helyén Finnország, Luxemburg és Hollandia állnak, amelyekben a teljes lakosságon belül csak 0,3%-0,5%-nyian nem tudják megfizetni az internetes hozzáférést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.