Hirdetés

Szuper jó a My Puzzles Facebook app, kár, hogy rengeteg adatot lop



|

Sokkal több információhoz kér hozzáférést, mint indokolt lenne.

Hirdetés

Időről időre felbukkannak a Facebookon olyan alkalmazások, amik jópofa dolgokat művelnek profilképünkkel, és mióta a generatív mesterséges intelligencia modellek bekerültek a köztudatba, különösen csábító ezekkel játszadozni. Ugyanakkor ahogy korábban azoknál az appoknál, amik megmondták, az ember milyen kenyér vagy mennyire hosszú sodrófa lenne, az újabb alkalmazásoknál is fennáll annak a veszélye, hogy az adatok, amiket óvatlanul átengedünk az alkalmazásnak, rossz kezekbe kerülnek.

A My Puzzles veszélyeire a CyberThreat.Report oldal írója, Szele Tamás, valamint a gyanús jeleket összeszedő Kubatovics Áron hívta fel a figyelmet.

Hirdetés

Eleve már annak is gyanúsnak kell lennie, hogy az app sokkal több infóhoz kér hozzáférést, mint amennyire működéséhez szüksége lenne. Aki használja, átadja nevét, profilképét, Messenger-azonosítóját, nyelvi beállítását, amiket aztán az alkalmazás egy adatbázisba gyűjthet, és ebből egy bottal olyan profilokat generálhat, amikkel aztán a felhasználó ismerőseit megkeresheti, akik, bízva abban, hogy valóban ismerősük írt nekik, könnyen bedőlnek további átveréseknek.

Kubatovics megemlíti még, hogy az adatvédelemről szóló leírás nem kielégítő, a fejlesztők weboldalán, amit egy ingyenes sablonra húztak fel szinte módosítás nélkül, nem szerepel céges infó, se semmilyen egyéb használható információ.

Aki fotóit szeretné AI segítségével felturbózni vagy megváltoztatni, és nem tud lemondani ezen vágyáról, inkább használjon DALL-E-t vagy Midjourney-t, ezek fejlesztői, üzemeltetői háttere legalább tiszta.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.