Hirdetés

Szuperföldet találtak a csillagászok, nem is olyan messze tőlünk



|

Csillagászati léptékben nem is tűnik olyan távolinak a Ross 508 b.

Hirdetés

2019-ben indult Hawaii-on az a projekt, melynek célja, hogy olyan vörös törpéket keressenek, melyeknél a Doppler-módszerrel lehet exobolygókat találni. A Doppler-módszer értelmében, mikor egy csillagnak van bolygója, a két objektum egy közös tömegközéppont körül kering, így a kisebb égitest kissé megmozdítja a csillagot. - írja a 24.hu.

A kutatást végző nemzetközi csapat most bemutatta az első ilyen szuperföldet, a Ross 508 b-t.

Hirdetés

A Ross 508 b csillagászati léptékben mérve egészen közel, mindössze 36,5 fényévnyire van tőlünk, a tömege pedig négyszerese a Földének. Feltételezhetően nem gáz, hanem kőzetbolygó, legalábbis erre következtetnek azokból az információkból, amit a Subaru névre hallgató, Hawaii-in található távcsővel tudtak gyűjteni.

A frissen felfedezett objektum 10,75 nap alatt kerüli meg a csillagát, a Ross 508 azonban jóval halványabb a Napnál. A NASA TESS űrtávcsöve egyébként épp idén áprilisban és májusban vizsgálta azt a régiót, ahol a Ross 508 is található, így arra számítanak, hogy az akkor gyűjtött adatokból további részleteket tudhatnak majd meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.