Hirdetés

Szuperszámítógépek dolgoznak a koronavírus megfékezésén



|

Az amerikai kormányzat elérte, hogy az Államok óriásgépeit használhassák a gyógyszer kifejlesztésén fáradozó tudósok.

Hirdetés

A COVID-19-re jelenleg nincs közvetlen gyógyszer, ezért a védekezés mostani szakaszában a terjedés megfékezése, a megfertőződés megelőzése, valamint a betegek immunrendszerének erősítése és a szövődmények kezelése van a középpontban. Emellett viszont sokan, sokfelé dolgoznak azon, hogy konkrét ellenszert fejleszthessenek ki a koronavírusra, ám az előrejelzések szerint még akár egy, másfél évig eltarthat, mire az első bizonyítottan hatásos, szélesebb körben is tesztelt vakcina eljuthat a gyógyszertárakba és kórházakba.

Hirdetés

Épp ezért minden olyan módszer kiemelten fontos, amely elősegítheti a kapcsolódó kutatások meggyorsítását. Az amerikai Fehér Ház egy Covid HPC Consortium nevű új kezdeményezéssel gyűjtötte egybe az országban működő szuperszámítógépek üzemeltetőit: a magáncégek bevonásával indított konzorciumot részben a kormány, részben az energiaügyi minisztérium, valamint az IBM felügyeli.

Partnerként is olyanok sorakoztak fel a kezdeményezés mögött, mint a Google Cloud, a Microsoft, az AWS és a HPE, de egyetemek és kutatási intézmények szuperszámítógépei is csatlakoztak. Jelenleg 16 óriásgépet tömörít az így összerakott hálózat, amely 775 ezer CPU magot, 34 ezer GPU magot tömörít, összesen 330 petaflops teljesítménnyel. Ezeket az erőforrásokat a konzorcium irányítása alatt érhetik el a vakcinát fejlesztő, különféle megoldásokkal kísérletező szervezetek.

Emellett egyébként egyre többen csatlakoznak ahhoz a projekthez is, amelyben bárki otthoni számítógépének épp nem használt erőforrásait ajánlja fel, hogy egy globális óriásgéppé összeállva segítsék a kutatók munkáját. A Folding@home nevű kezdeményezéshez csatlakozó számítógépek száma a múlt hétvégén már meghaladta a 400 ezret, így már 470 petaflops teljesítménnyel gazdálkodhatnak az ezt használó szakemberek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.