Hirdetés

Stabil alapok: itt a tápegységválasztó segédünk!



|

Sokan spórolnának rajta, pedig kulcsfontosságú alkatrész a PC-s tápegység. Így válassz megfelelő modellt, és cseréld le gyorsan, egyszerűen, szakszerűen.

Hirdetés

Kívülről nem különösebben izgalmas, és még csak a számítógép sem lesz tőle gyorsabb, ezért legtöbben a gépépítés vagy -fejlesztés kényszerű velejárójaként kezelik a megvásárlását. Pedig egy rossz tápegység rengeteg gondot okozhat: instabilitás, adatvesztés vagy akár leégett PC. Szerencsére az ATX szabvány régóta állandó, ezért akár egy 5-8 éves számítógépben is könnyedén cserélhetünk tápegységet, ha pedig új PC-t építünk, ez a komponens akár négy-öt, komplett generációváltást is túlélhet - feltéve, hogy jól választunk.

Hirdetés

Egyéni igények

Minden PC más, de ha pár paramétert megvizsgálunk konfigurációnkban, rögtön megkapjuk a számunkra ideális változatot. Fontos, hogy gondoljunk a jövőre is: például később beszerelhetünk erős VGA-t vagy több merevlemezt, ezért érdemes erősebb modellt választani. Belépőszintű, megbízható tápegységet már egészen olcsón, 10-15 ezer forintért kapunk. Efelett többfelé ágazik a kínálat: felárért moduláris kábelezés, nagyobb teljesítmény, jobb hatékonyság vagy például kisebb méret.

Teljesítmény: Ha csupán egyszerű, általános konfigurációt építünk, vagy PC-nkben nincs erős VGA és sok merevlemez, már egy modern, 450 wattos tápegység is elegendő. A közép-felső kategóriás videokártyákhoz, több merevlemezhez és erősebb CPU-hoz már ajánlott a 650 wattos modell. Figyelem! A régebbi számítógépek komponensei sokszor többet fogyasztanak, mint modern utódaik, ezért a megfelelő teljesítményre különösen figyelni kell. A pontos típus kiválasztásában a PSU-számológép segít: outervision.com.

Hatékonyság: Mit sem ér a nagy teljesítmény, ha rossz a hatékonyság. A 80 Plus jelzés alapszintje a Bronz, ez 80 százalékos hatékonyságot jelent, amit az ezüst, az arany és a platina követ. A 80 százalék már egészen jó, ehhez mindenképpen ragaszkodjunk, felsőbb szinten pedig már az ezüst és arany besorolást érdemes választani. A Platina 92 százalék (vagy jobb) hatékonyságot garantál, de ez túlságosan nagy felárral jár. A jó hatékonyság előnye, hogy a tápegység kevesebb hőt termel, így csendesebben üzemel.

Egy jól megválasztott, minőségi tápegység hatékony, csendes és stabil

Modularitás, kisebb méret: Ha átlátszó oldallapú házat, esetleg mini-ITX gépet építünk, fizessük ki a felárat a modularitásért. Ilyenkor csak a szükséges kábelkorbácsokat kell bekötnünk, így könnyebben tarthatunk rendet a házban. Amennyiben a miniatűr házba videokártyát is szerelnénk, érdemes a kisebb, SFX tápegységet választani, mint amilyen például az FSP Dagger. Feleakkora, mint az ATX méretű modellek, mégis erős, hatékony, és a hűtése is halk.

Ötperces tápcsere

A tápegység cseréje egyszerű, öt-tíz perces szerelést igényel csupán. Áramtalanítást követően a régi komponenst kapcsoljuk le minden eszközről, és a rögzítést feloldva húzzuk ki a házból. Az új tápegységet csúsztassuk a helyére, majd rögzítés előtt a kábeleket vezessük a helyükre. Ezeket csatlakoztassuk, majd a kábeleket rendezzük el, rögzítsük, és végül csavarozzuk be a tápegységet is. Bekapcsolás után ellenőrizzük a feszültségszinteket a BIOS-ban.

Tippek az FSP istállójából

Belépőszint: FSP Hexa+ (400/500 W)
Olcsó, de megbízható, fejlett belsővel szerelt tápegység minden szükséges védelemmel, rendkívül tartós és halk hűtéssel, továbbá 80 százalék feletti hatékonysággal. Ár: 11 500 forinttól

Középkategória: FSP Raider II (450/550/650/750 W)
Megfi zethető modell erősebb PCkhez, akár gamereknek is 88 százalékos hatékonysággal, modern belsővel és öt év garanciával. A nagyobb modell már SLI-hez is kiváló. Ár: 17 500 forinttól

Prémium: FSP Hydro G (650/750/850 W)
90 százalékos hatékonyságú, SLI-re előkészített, erős tápegység, a moduláris kábelezés pedig különösen hasznos, ha látványos, üveg oldallapú házba építjük PC-nket. Ár: 33 000 forinttól

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.