Hirdetés

Elege volt a figyelemelterelésből, épített egy tárcsás mobilt



|

Az alkotót jótékony cél vezette a retró készülék tervezésekor, a mobilfüggőséget fogja vissza az őskori technológiával.

Hirdetés

Mint minden technológiának, így az okostelefonoknak is van egy tonnányi előnye, de érkezett velük hátrány is bőven. Leginkább az, hogy az appokkal, internettel, közösségi szolgáltatásokkal és egyéb szórakoztatási lehetőségekkel teletömött eszközök hihetetlen módon képesek elvonni az ember figyelmét. Lehet, hogy csak egy munkával kapcsolatos e-mailt akarunk megnézni, de ha már úgyis ott vagyunk, bekukkantunk a Facebookra; jé, de érdekes videó, és erről jut eszembe, csak pár pályát haladok a játékkal, és... hogy a fenében lett ennyi az idő?

Hirdetés

A fentiekhez hasonló időgyilkolás ihlette meg Justine Hauptot is, aki elgondolkozott azon, hogyan lehetne a telefont újra hasznos, de nem időgyilkos eszközzé változtatni. Először is: szabaduljunk meg az appoktól és hasonló csábításoktól. Aztán menjen a színes-szagos érintőkijelző is. És ha már eddig eljutottunk, adjunk igazán retró hatást az egésznek, tehát nyomógombok helyett legyen rajta tárcsa!

Kifejezetten vicces belegondolni abba, hogy már simán van egy vagy akár több olyan generáció is, akinek fogalma sincs, mi is a furcsa, tekergethető, lyukas kör a készülék tetején, pedig annak idején sok-sok évtizeden át ez volt a legelterjedtebb eszköz arra, hogy az analóg távközlési rendszerek megértsék, milyen számot is tárcsázunk. A pulse technológia lényege annyi volt, hogy minél tovább tekertük el a tárcsát, annak visszatekerődése alatt annál több hang-impulzus szólalt meg, az egyes számnál csak egy, az ötösnél öt, és így tovább. Később a tone alapú rendszerek, majd pedig a digitális hálózatok okafogyottá tették a tárcsákat, de íme, 2020-ban kaptunk egy újat.

Haupt először egy Arduino Micro alapra elkészítette a projekt vázát, majd gyártott hozzá egy 3D-nyomtatott borítást is, de az első változat nem igazán vált be, az akkuidőt nem tudta 2 óra fölé vinni, és működés terén is akadtak furcsaságok. Ezért újratervezte az egészet, valamint ATmega2560V mikrokontrollerre váltott az energiahatékonyság kedvéért.

A végső dizájn még egy e-papír kijelzőt is kapott, amit eredetileg nem tervezett be a fejlesztő, de kiderült, hogy mind a külső kialakítás, mind pedig a rendberakott energiafelhasználás megengedi. Így aztán a készülék egyik oldalára ráhajlítva már stílusosan lehet információkat kapni a telefon állapotáról, vagy épp az utolsó nem fogadott hívásról. A mobil töltöttségéről az oldalsó LED-sor ad jelzést.

A végleges alkotással a készítőnek az égvilágon semmilyen terve nincs, a böszme, de kifejezetten retro-geek végeredményt viszont állítólag boldogan használja. A teljes fejlesztési naplót képekkel, kapcsolási rajzokkal és egyéb finomságokkal elérhetővé tette, hadd okuljon belőle a világ.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.