Hirdetés

Taxis-apokalipszist okozott egy hackertámadás Moszkvában



|

Óriási dugó alakult ki, miután a Yandex.Taxi meghackelésével az összes elérhető sofőrt az orosz főváros egyetlen pontjára irányították.

Hirdetés

Az orosz Google-nek is hívott Yandex még 2011-ben indította útjára a mobiltelefonos alkalmazásra épülő Yandex.Taxit, amely azóta nemzetközi platformmá nőtte ki magát, és több országban is segíti a fuvarszervezést Kelet-Európától a Közel-Keleten át egészen Afrikáig. A moszkvai felhasználók és a sofőrök tegnap komoly fennakadást tapasztalhattak a szolgáltatásban, miután szokatlanul nagy számú taxi torlódott fel a Kutuzovszkaja metróállomás környékén.

Az első híradások még valamiféle rendszerhibát sejtettek a taxik egy helyre csődítése mögött, ám később kiderült, hogy a Yandex.Taxi hackertámadás áldozata lett.

Hirdetés

Az esetről megosztott videón látható, hogy az elkövető, vagy elkövetők egy egész hadseregnyi autót rendeltek ugyanarra a pontra, az alábbi Twitter-poszt egy James Bond-jelenethez hasonlítja a helyszínen látottakat.

Egyes beszámolók szerint a pórul járt sofőrök órákon át tolongtak a metróállomás környékén, a Yandex.Taxi South Front nevű híroldalhoz eljuttatott nyilatkozata szerint viszont "csak" 40 perces fennakadásról volt szó:

"A biztonsági szolgálat azonnal leállította az autók mesterséges felhalmozására irányuló kísérleteket. A sofőrök mintegy 40 percet töltöttek a forgalomban a hamis megrendelések miatt. A kártérítés kérdését a közeljövőben rendezzük."

- közölte a vállalat. A támadás ugyanakkor nem csak a Yandex.Taxi sofőrjeit érintette hátrányosan, a rövid lefolyással kialakuló gigadugó miatt ugyanis más társaságok sem tudták felvenni az utasaikat. Az eset rámutat, hogy az internetre épülő világunkban milyen kreatív módokon lehet galibát okozni, ha megvan a szándék, és nem elég hatékony a célba vett szolgáltatások védelme.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.