Hirdetés

Te hagynád, hogy arcfelismeréssel fizethess metrójegyért?



|

Mindenki döntse el maga, hogy olcsóbb-e egy szelfi a nyilvántartásban, mint egy metrójegy ára készpénzben.

Hirdetés

Egyre növekvő népszerűségnek örvendett már néhány éve is az érintésmentes fizetés, az Apple Pay és egyéb telefonos fizetési opciók, illetve a koronavírus okozta változások azonban korábban sosem látott mértékben emelték a technológia népszerűségét.

Az orosz állam most új szintre emelte: pénteken bevezették a Face Payt.

Hirdetés

A Face Pay lényege, hogy a moszkvai metróhálózat több mint 240 állomásán már arcfelismerés segítségével is lehet fizetni. Azon felhasználóknak, akik ezt a fizetési módot használni szeretnék, egy alkalmazásban fel kell tölteniük egy képet magukról, meg kell adniuk bankkártyaadataikat, illetve össze kell kapcsolniuk utazókártyájukat a rendszerrel. A regisztráció órákat is igénybe vehet.

A megoldás ugyan szimpatikus lehet a személyes terüket kevésbé féltő felhasználóknak, de a digitális jogokért és az információszabadságért dolgozó Roskomsvoboda csoport alapítója, Stanislav Shakirov a The Guardiannek aggodalmát fejezte ki a rendszerrel kapcsolatban:

"Egyre közelebb kerülünk olyan tekintélyelvű rendszerekhez, amelyek bármilyen célra felhasználhatják az arcfelismerő technológiát. A moszkvai metró kormányzati intézmény, ezáltal minden adat a biztonsági szolgálatok kezében köthet ki."

Egy amerikai szervezet, a Human Rights Watch épp nemrégiben foglalkozott a technológia Oroszországi alkalmazásával. Szerintük aggasztó, hogy az országban semmilyen korlátozás vagy szabályozás nincs az ilyesfajta információk és adatok kezelésére vonatkozóan. A szervezet állítása szerint már volt is példa arra, hogy az arcfelismerő rendszerre hivatkozva ítéltek el ártatlan állampolgárokat, a jövőben pedig akár békés tüntetők vagy ellenzéki politikusok ellen is bevethetik a technológiát.

Moszkva igyekezett megnyugtatni a felhasználókat, hogy az adatokat biztonságosan tárolják, és csak biometrikus információkat olvasnak a beléptetőkapuk. Azt remélik, a következő két-három évben az utasok 10-15%-a használja majd a Face Pay-t, de ha növekszik a népszerűsége, készek újabb kapukat üzembe helyezni.

Ti fizetnétek az arcotokkal a tömegközlekedés használatáért?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.