Hirdetés

Te is kipróbálhatod az Adobe saját képgenerátorát



|

A Firefly AI az Adobe több termékébe is utat tör magának, és közben a művészek munkáit sem lopja el.

Hirdetés

A mesterséges intelligenciával és gépi tanulással hajtott képgenerátorok megjelenése lángra lobbantotta a vitát arról, hogy miként lehet megvédeni a művészek szerzői jogait, akiknek a munkáit sok esetben beleegyezés nélkül használják fel az algoritmusok betanítására. Az Adobe most leleplezett egy házon belül fejlesztett platformot, amelyet már ennek figyelembevételével képeztek ki, a későbbiek során pedig arra is lehetőséget biztosít majd, hogy az alkotók pénzt keressenek az MI-vel létrehozott képek révén.

Az Adobe Firefly jelenleg két eszközből, egy Midjourney-szerű, szöveges parancsokkal vezérelhető képgenerátorból és egy stilizált betűket előállító algoritmusból áll. Ami a képgenerátort illeti, a vállalat elmondása szerint a szolgáltatás betanításához kizárólag licencelt, saját adatbázisból származó vagy szabadon felhasználható alapanyagokat vettek igénybe, így egyetlen alkotó jogai sem sérültek.

Hirdetés

A béta üzemmódban elindított szolgáltatáshoz ezen a linken lehet hozzáférést kérni (nem szükséges Creative Cloud előfizetés), és egyelőre csak weben keresztül érhető el. Az Adobe viszont azt tervezi, hogy a teszt tapasztalatait felhasználva a jövőben több termékét, így például a Photoshopot és az Illustratort is a képgenerátorra épülő funkciókkal fogja bővíteni.

Az alkotóknak már csak azért is jó hír a Firefly megjelenése, mert a cég egy "kompenzációs stratégiát" is beígért, amelyben a későbbiek során pénzt kaphatnak azok a művészek, akik beleegyeznek, hogy felhasználják a munkájukat az algoritmus tökéletesítéséhez. Ennek részletei még kidolgozás alatt állnak, az Adobe jelenleg több opciót is vizsgál.

A vállalat szélesebb értelemben is szeretne a jogsértések elleni erőfeszítések élére állni. Ennek érekében egy speciális jelölést (Do Not Train) hozna létre, amit az egyes képekbe beágyazva az alkotók jelezhetnék, hogy nem járulnak hozzá a gépi tanulási célú felhasználáshoz. Ez persze csak akkor lehetne hatékony, ha más generatív modellek fejlesztői is tiszteletben tartanák, melynek biztosítására az Adobe már tárgyalásokat folytat bizonyos meg nem nevezett partnerekkel.

Nem ők azonban az egyetlen szereplő, akik reagáltak a művészvilág aggodalmaira. A Stable Diffusion mögött álló Stability AI időközben létrehozott egy weboldalt, ahol ellenőrizhető, hogy egy képet felhasználtak-e a platform betanításához, s ahol azt is kérni lehet, hogy a képgenerátor következő verziója már ne tartalmazza azt. A Have I Been Trained néven futó portál számlálója alapján eddig már 80 millió kép esetében történt meg ez, és folyamatosan nő a "leiratkozók" száma.

  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.