Hirdetés

Te is utálod, hogy mindenki eldobálja a csikket? A Microsoft robotja lehet a megoldás



|

Kimondottan a strandok megtisztítására hozták létre az új technológiát, erre nálunk is nagy szükség lenne.

Hirdetés

Habár a fejlett világban már erőteljesen visszaszorulóban van a dohányzás, az eldobott cigarettacsikkek még mindig komoly veszélyt jelentenek a környezetünkre. Számítások szerint évente 4,5 milliárd elszívott cigi végzi a természetben, melyek szűrője vízzel érintkezve több mint 30 mérgező anyagot engedhet szabadjára.

Ezért is lenne fontos a strandokon heverő csikkek begyűjtése, ám ez korántsem egyszerű feladat a homokos talaj miatt. Erre kínál megoldást a BeachBot (BB) nevű takarítórobot, amivel egy holland tartup, a TechTics állt elő.

Hirdetés

Az önjáró masina gépi tanulással trenírozott mesterséges intelligencia segítségével szúrja ki a homokba ágyazódott cigarettákat, majd fésű-szerű karjaival kiemeli őket.

A szeptemberben már élesben is tesztelt BB kifejezetten erre a hulladékra specializálódott, a 30 perces bemutatója alatt 10 csikket gyűjtött be a hollandiai Scheveningen strandon.

A 80 cm széles robot "lelkét" adó algoritmust 200 fotóval készítették fel a munkára, melyet a Microsoft közösségi platformja, a Trove biztosított. Ez lényegében egy piactér, ahol az eladók jó minőségű képekkel szolgálhatnak a gépi tanulást igénylő projektekhez, összekötve a fejlesztőket és a vállalkozó kedvű fotósokat.

A TechTics például 25 centet fizet minden elfogadott képért, a startup célja pedig 2000 fotó begyűjtése, így továbbra is fogadják az anyagokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.