Hirdetés

Te kicserélnél egy villanykörtét egy autó áráért?



|

Egy amerikai szaki ezt csinálja, de egyáltalán nincs túlfizetve.

Hirdetés

A háztartásokban bosszantó rutinfeladat a kiégett villanykörték, vagyis mostanság már inkább a LED-es izzók cseréje, amihez az esetek többségében elegendő egy kisebb létra, vagy az első kézbe akadó szék.

Ezért persze nem is fizetne senki 20 000 dollárt, vagyis nagyjából 6,2 millió forintot, viszont van olyan csere, ami még ezt a hajmeresztő összeget is megéri a megbízónak.

Ennyit keres ugyanis a dél-dakotai Kevin Schmidt, akinek félévente meg kell másznia a Salem közelében álló, 610 méter magas  KLDT-adótornyot, hogy kicserélje a tetejére szerelt izzót. A messziről is jól kiszúrható világítótest funkciója, hogy időben jelezze a repülőgépek és helikopterek pilótáinak az égbe nyúló akadályt.

Hirdetés

A Sioux Falls Tower and Communications nevű cégnek dolgozó férfi minden egyes cseréért megkapja a 6,2 millió forintos összeget, az egyik korábbi munkájáról készült, azóta virálissá vált videót elnézve pedig nem is irigyeljük tőle.

A kihívás nagyságát mutatja, hogy a mindössze 2 perces film elkészítése is komoly feladatnak bizonyult, a forgatáshoz használt drón akkumulátora ugyanis csak 15 percet bírja, az emelkedés és az ereszkedés pedig nagyjából 7 percet vett igénybe, így a kezelőnek csak 8 perce maradt a felvételek rögzítésére. Schmidtnek egyébként két óra kell a torony megmászásához.

A komoly fizikai megterheléssel járó munka veszélyeit fokozza, hogy évszaktól függetlenül kell végezni, odafent pedig a 100 km/h-s sebességet is megközelítő széllökések nehezíthetik a csere folyamatát.  

"Néhány barátom nem hiszi el, hogy ezt csinálom. Ők még a házuk tetején is berezelnek."

- nyilatkozta Schmidt néhány éve a USA Todaynek. Az alpinista azzal a kijelentéssel is borzolta a tériszonyos átlagemberek kedélyeit, hogy számára nincs békésebb élmény annál, mint amikor 600 méter magasan egymagában lóghat egy torony tetején.

Persze nem Schmidt az egyetlen szakmabeli, a Greenhead internetes tudástár márciusi adatai szerint az Egyesült Államokban feladattól és foglalkoztatótól függően évente 9-17 millió forint közötti összegeket raknak zsebre az életüket kockáztató toronymászók.

A KDLT-toronyról egyébként több mászós videót is találni a YouTube-on, ezen például testközelből láthatjuk az utolsó métereket és a világhírű izzót is:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.