Hirdetés

Te kitalálod, hogy melyik szoftveres platformon javítják a legyorsabban a hibákat?



|

A Google összegezte az elmúlt 3 év adatait, sokakat meglephet az eredmény.

Hirdetés

A Google még 2014 nyarán hozta létre a Project Zero nevű részlegét, melynek fő feladata, hogy sérülékenységekre és hibákra vadásszon a különböző szoftveres platformokon. A csapat kizárólag akkor hozza nyilvánosságra a problémákat, ha az illetékesek már javították azokat, vagy ha kicsúsznak a figyelmeztetést követő 90 napos határidőből.

A Project Zero fennállásának közel 8 éve alatt rengeteg tapasztalat gyűlt össze arról, hogy melyik platform mennyire hatékony a bugok kezelésében, a csapat legfrissebb jelentése pedig rendkívül hízelgő a független fejlesztői közösség számára.

Hirdetés

A Project Zero Blogon megosztott számok ugyanis azt mutatják, hogy 2019 és 2021 között a nyílt forráskódú Linuxhoz köthető hibák kijavítása ment a leggyorsabban, átlagosan 25 nap alatt. Ehhez képest a Google-nek 44, az Apple-nek 69, a Microsoftnak pedig 83 nap kellett a munka elvégzéséhez, de a Samsung sem lehet túl büszke a maga 72 napos reakcióidejére.

A teljes képhez persze az is hozzátartozik, hogy a Linuxhoz kötődően jóval kevesebb, mindössze 25 bugot fedezett fel a Project Zero, míg az anyacég Google-nél 54-et, a nagy rivális Apple-nél 84-et, a Microsoftnál pedig 80-at. A Samsungnál csak 10 hibát füleltek le, ami még kínosabbá teszi a koreaiak 72 napos javítási ügymenetét.

A Project Zero szerint az összes vizsgált szereplőt tekintve 2021-ben átlagosan 52 napra rúgott a hibák helyrehozatalának időtartama, jelentős előrelépést mutatva a 3 évvel korábban mért 80 naphoz képest.  A csapat szerint az is remek hír, hogy tavaly csak egyetlen buggal (egy androidos biztonsági hibával) szaladtak ki a 90 napos határidőből, az viszont valamelyest árnyalja az eredményt, hogy 14%-nyi hiba esetében a fejlesztők kihasználták a plusz kéthetes türelmi időt is.

Érdekes pontja a jelentésnek a mobil operációs rendszerekről szóló rész is, ahol a Google biztonsági kutatói az Apple szoros győzelmét mutatták ki: az iOS bugjainak javítása átlag 72 napba telt, míg az Android-hibákat 72-72 nap alatt hatástalanította a Samsung és a Google (utóbbi a Pixelekre vonatkozik). Az viszont már más kérdés, hogy a Project Zero sokkal több (76) iOS-es bugot talált, mint androidost (16), nyilván azért, mert ezeket lelkesebben is keresték.

A kutatók szerint a javítások felhasználókhoz történő eljuttatásának hosszát a terméktervezés, a fejlesztési gyakorlat, a frissítések ütemezése és a biztonsági jelentések feldolgozásának folyamata határozza meg. A Project Zero reméli, hogy az összehasonlítás arra sarkallja a gyártókat, hogy új irányelvekkel kísérletezve javítsák a gyakorlatukat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.