Hirdetés

Tekergetős laptopkijelzővel és MI-vel gyorsított gaming PC-vel feltűnősködik a Lenovo



|

Már nem kell sokat aludnod, hogy megvehesd saját fejkövetős, MI-chippel megerősített gamer PC-d, vagy olyan laptopod, ami 18 hónapos üzemidőre képes!

Hirdetés

A Lenovo sem maradt ki a CES-cégek sorából, sőt, itt is elvárás volt a mérnökök felé, hogy olyan újdonságokat mutassanak be, amikről más gyártók még csak nem is álmodtak. A Lenovo helyzete egy ici-picit azért más, ugyanis a ThinkPad 30. születésnapja is most van, és azt azért nem minden cég mondhatja el magáról, hogy 30 éve gyárt laptopokat. Ma persze már nem csak ThinkPad létezik, itt a Yoga, a Legion, a ThinkBook és még sok egyéb család. De nézzük, milyen egyedi megoldásokat szállít 2023-ban a Lenovo.

Hirdetés

ThinkBook Plus Twist

Ha a laptop-mechanikai megoldásokat nézzük, a gyártónak már volt jó pár figyelemre méltó alkotása. A mostani sem hétköznapi, ugyanis a ThinkBook Plus Twist csak első pillantásra tűnik hagyományos laptopnak,

sőt, már elsőre sem.

Merthogy a fedlap mindkét oldalán kijelzőt találsz. Ha hagyományos notebookként nyitod fel, akkor egy 13,3"-os, 2.8K-s OLED-kijelzőn dolgozhatsz, ráadásul nem is akármilyen gépen, ugyanis a teljes méretű billentyűzet alatt 13. generációs Intel Core platform kergeti a biteket. A gép egyedi extrája, hogy az egy  szem zsanér pont középen található, és nem véletlenül.

Elég egy határozott csavarintás oldalirányba, és máris a gép 2. kijelzőjét aktiválod, ami egy 12"-os E Ink panel. Ez érintésérzékeny és 12 Hz-es frissítésre képes, ám csak akkor fogyaszt, ha a tartalom változik rajta - pont, mint az e-könyv-olvasók esetében. A kijelzőnél azt is megoldották a mérnökök, hogy stylussal is működjön, valamint ha kizárólag ezt használod, az akkumulátoros üzemidő nem holmi 15-20 óra, hanem

akár 18 hónap is lehet.

Persze ez nem éppen életszagú, mindenesetre jól hangzik. Az E Ink kijelző használaton kívül dísze is lehet a laptopodnak, így egyedi logót jeleníthetsz meg rajta, ha pedig használatba veszed, a Lenovo állítása szerint a két rendszer közti átjárás sem lesz túl bonyolult.

Laptop mágikus kávával

Szintén a ThinkBook-családnál jelenik meg a Lenovo Magic Bay fejlesztés, amit magyarra fordítani inkább nem kívánunk, de azért a lényegét elmondjuk. A ThinkBook 16p Gen4-nél a felső káva nem csupán egy webkamerát rejt (meg talán pár mikrofont), hanem egy Magic Bay nevű érintkezősort is. Erre a területre extra kiegészítőket tudsz felpattintani, amelyeket a gép azonnal felismer és kezel is.

Ilyen például egy 4K-s webkamera, amelyet akár hátra is hajthatsz, vagy a 4G LTE-s modem, ami azonnali mobilnet-hozzáférést tesz lehetővé (hogy miért nem mindjárt 5G, azt nem értjük) és választhatod a Lenovo Magic Bay Lightot is, ami egy 200 lux fényerejű LED-es fényforrás, ha esetleg rossz fényviszonyok mellett kéne videokonferenciát tartanod.

Lenovo Yoga Book 9i

Bámulatos bravúr és hasznos újítás, vagy szimpla költségcsökkentett luxus? Nem tudjuk egyelőre eldönteni, mindenesetre az biztos, hogy nem hétköznapi a Yoga Book 9i, ami természetesen egy új inteles belsőre épített Windows 11-es notebook, azonban az a nagy extrája, hogy ahol normál esetben a billentyűzetnek kéne lennie, ott egy kijelző van. Pontosabban ott is. Merthogy szétnyitva a Yoga Book 9i-t, két darab, egyenként 13,3"-os, 2.8K-s felbontású OLED-kijelzőt látsz, amit szépen tandemben lekezel a Windows 11. A Lenovo bejelentése szerint ez a felállás számtalan kreatív felhasználási módot tesz lehetővé

és mi ezt nem is vitatjuk.

Azt viszont nehezen tudjuk elképzelni, hogy miként lehet ez praktikus és kényelmes. Hogy meggyőzzenek, a géphez készítettek egy támasztékot is, amivel álló és fekvő módban is tudod használni a Book 9i-t, valamint az alsó kijelzőn képernyőbillentyűzetet aktiválhatsz, ha pedig mégis hagyományos gombokra vágysz, a BT-n kapcsolódó klaviatúrát is megkapod a géphez. Az összehajtás kicsit trükkös, de az tény, hogy látványos megoldás. És hogy miért gondoljuk, hogy ez "költségcsökkentett luxus"? Hát vess csak egy pillantást a ThinkPad Foldra, ami kb. ugyanezt tudja, csak éppen nem két, hanem egyetlen, hajlítható kijelzővel, ami azért mégiscsak látványosabb.

Mesterséges intelligencia és gaming

Nem újdonság, hogy a cégek belerángatják a gamingbe a mesterséges intelligenciát, ám a Lenovo érdekes megoldást választott. A legújabb - amúgy külsőre nem sokat változott - Legion Pro 5 és 7 családban debütál ugyanis a Lenovo LA AI chip, ami nagyon izgalmassá teszi ezeket az amúgy szokásos recept szerint felépülő gamerlaptopokat.

Odabent természetesen 13. generációs Intel Core és AMD Ryzen 7000-es CPU-k dolgoznak, a grafikáért GeForce RTX 40-es mGPU-k felelnek, azonban ezek fogyasztását és órajelezését egy speciális MI chip vezérli. Ez a Lenovo LA AI chip a Lenovo AI Engine+ szoftveren keresztül érhető el, de a lényeg, hogy ezáltal optimálisan tudod kihasználni a maximális TDP-keretet. Ez amúgy nem is kevés, a folyékonyfém hőpasztával, párakamrával és hőcsövekkel szerelt ColdFront 5.0 hűtés akár 235 W TDP-t is képes biztosítani, ami akár a Core i9 CPU-nak és a GeForce RTX 4090 mGPU-nak is elegendő lehet anélkül, hogy throttlingtól kéne tartanod. Amúgy a gép többi eleme is figyelemreméltó, legyen szó akár a 16:10-es, 240 Hz-es QHD kijelzőről, a billentyűzetről vagy az RGB-világításról.

A mérnökök azt is fontosnak tartották, hogy az új modellekbe a Tobii Horizon, illetve Tobii Aware technológiák is bekerüljenek, amelyek fejkövetést végeznek és (elvileg) abban jók, hogy segítsenek még jobban beleélni magad az akcióba játék közben.

Az MI chip működésére mi is nagyon kíváncsiak vagyunk (főleg arra, hogy ebben mi is pontosan az MI), azonban az kőbevésett, jéghideg tény, hogy az akkumulátor óriási: 99,99 Wh-val egészen biztosan szuper üzemidőket fogunk mérni tesztünkön.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.