Hirdetés

Telibe kapott egy autót a SpaceX hatalmas rakétájának lökéshulláma



|

A jármű szabályos kőviharba került, nem is úszta meg súlyos sérülések nélkül.

Hirdetés

A SpaceX tegnap ismét történelmet írt, amikor először küldte az égbe az emberiség által valaha készített legerősebb rakétát, a 142 méter magas Starshipet, amely ugyan végül nem sokkal a kilövés után felrobbant, ám még így is értékes tapasztalatokat szerzett a vállalatnak a konstrukció későbbi tökéletesítéséhez.

Az interneten azóta nagyot mennek az elképesztően látványos felszállásról készült videók, de talán egyik sem mutatja meg annyira a 33 hajtóművel ellátott monstrum erejét, mint az a frissen megosztott felvétel, amely a Boca Chica-i kilövőállás közelében készült.

Hirdetés

A videót a LabPadre nevű youtubernek köszönhetjük, aki egy távirányítású kamera segítségével örökítette meg az eseményt, ebben a távolságban ugyanis életveszélyes lett volna a környéken tartózkodni. Hogy miért, azt a kép bal oldalán parkoló egyterű demonstrálja, amelyet telibe kapott a Starship lökéshulláma által generált törmelékvihar, óriási erővel zúzva be a jármű farát.

A legnagyobb kárt egyetlen méretes tárgy okozta, amely ágyúgolyóként csapódott be az autóba, még mielőtt a kamerákat elérte volna a sebesen közeledő gigantikus porfelhő. Érdemes megfigyelni a környező mezőt is, ahol több további "lövedék" becsapódása is jól látható. A rakéta begyújtásával elszabaduló erők kapcsán továbbá az a kép is szemléletes, amit szintén LabPadre osztott meg, és a kilövőálláson keletkezett hatalmas krátert mutatja.

A Starship tehát elementáris lendülettel lökte el magát az anyabolygójától, még annak ellenére is, hogy a SpaceX közlése alapján a 33 darab Raptor 2 hajtőművéből csak 30 indult be, vagyis a szerkezet nem üzemelt teljes kapacitással. A becslések szerint viszont még így is több mint 66 meganewton energiát produkált, ami jócskán meghaladja a NASA legerősebb rakétája, a novemberben tesztelt Space Launch System 39,1 meganewtonos teljesítményét.

A SpaceX részsikerének ugyanakkor az űrhivatalnál is örülhetnek, hiszen a 150 tonnás teherbírású Starshipnek központi szerepe lesz a Mars reménybeli meghódításában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.