Hirdetés

Tényleg átverhető a robottaxi egy stoptáblát ábrázoló pólóval?



|

Az Instagramon terjedő videó a viccességén túl komoly problémára mutat rá az egyébként is vitatott technológiával kapcsolatban.

Hirdetés

Sorra valósultak meg a közelmúltban olyan innovációk, amikkel a sci-fi irodalomban még valószínűtlenül futurisztikus formában találkozhattunk először nem is olyan régen. Ezek a történések azt üzenik az evolúciótól megrészegült emberiségnek, hogy amit kigondolunk, azt meg is tudjuk valósítani.

Többek között ilyen az önvezető technológia megvalósulása is, ami, habár még vannak szép számmal jogos aggodalmak, kritikák, egész biztosan el fog terjedni a nem túl távoli jövőben. Ennek ellenére a technológiával kapcsolatos visszajelzések világszerte jelzik, hogy lesz még min dolgozni az ágazat fejlesztőinek.

Bár a Tesla is hamarosan végez a saját gyártmányú robottaxijának fejlesztésével, egyelőre csak a Google érdekeltségébe tartozó Waymo rendelkezik megvalósult projekttel az Egyesült Államok három nagyvárosában. A technológia még gyerekcipőben jár, és ennek kapcsán többször okoztak kellemetlenséget önjáró autók az érintett metropoliszokban, amire az emberi bizalmatlanság is rátett egy lapáttal.

Hirdetés

Az elmúlt héten feltűnt egy videó a közösségi portálokon, amin az látható, hogy egy tréfás kedvű férfi stoptáblát mintázó pólójában kiállt a Waymo vezető nélküli taxijai elé. Az autó, érzékelve a "korlátozó táblát", azonnali fékezéssel reagált, ami egyfelől talán vicces, de másfelől komoly problémákat vet fel.

Jogosan gondolják azt egyesek, hogy ez poénnak szánt trollkodás egy komoly sebezhetőségét tárja fel az önvezető rendszereknek, ami mindenképpen orvoslásra szorul. Egy ilyen eset akár balesettel is végződhet, hiszen az "átvert" autók hirtelen, előre nem tervezett fékezésre kényszerülnek.

És ez csak egy stoptábla. Ha valaki például felvesz egy egyenrangú útkereszteződést mintázó pólót olyan úton, ahol kötelező az elsőbbségadás, az komolyabb balesetet is okozhat. A teljesen autonóm járműveket ugyan úgy tervezték, hogy képesek legyenek váratlan, előre nem kiszámítható helyzetek kezelésére, a hamis vagy félrevezető táblák problematikájával foglalkozni kell a jövőbeni fejlesztések során.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.