Hirdetés

Tényleg azt hitte a rendőr, ha betesz egy dalt, akkor lelövik az őt kamerázó aktivista streamjét?



|

Elég valószínűtlen, hogy csak a feszültség enyhítésére játszott le némi ska punkot.

Hirdetés

Sennett Devermont aktivista egy nap befáradt a Beverly Hills-i rendőrségre, hogy testkamerás felvételeket kérjen ki, hiszen úgy érezte, egy incidens miatt jogtalanul büntették meg. Látogatását természetesen az Instagramon is streamelte, de ahogy az a közzétett videóban is látszik és hallatszik, Billy Fair őrmesterrel való beszélgetésük nem akármilyen fordulatot vett.

Miután Fair megkérdezte Devermonttól, hogy hányan nézik őket, Devermont meg azt válaszolta, "elegen", az őrmester elővette telefonját, amiből egyszer csak ska zene kezdett el szólni. Mikor Fair újra megszólalt, már tisztán lehetett hallani, hogy a Sublime-tól a Santeria című dalt választotta.

Egy másik, még aznap délután felvett videóban nagyjából ugyanez zajlik le: mikor Devermont elkezd kérdezni, Fair elindítja a zenét, hozzátéve, hogy nem hallja őt.

Hirdetés

A Beverly Hills-i rendőrség a VICE megkeresésére azt felelte, épp vizsgálják a Fairről készült felvételeket, de az biztos, hogy a látottak nem olyan gyakorlatot tükröznek, amit ők javasolnának a rendőröknek. Szintén a VICE-nak juttatott el Devermont egy másik, hetekkel ezelőtt felvett, de nyilvánosan nem posztolt videót, melyben ugyanezt művelte vele egy másik tisztviselő, csak a Beatles-féle In My Life-fal.

Erős a gyanú, hogy a vitatott esetekben arra játszanak a rendőrök, hogy szerzői jog által védett dalokkal próbáljanak akár azonnal, akár később levetetni streameket/videókat, ami százezrek által követett profilokon, illetve Beatles-szintű jogtulajdonosokkal a háttérben akár valós veszélyt is jelenthet. Igaz, ebben azért az Instagram szabályozása történetesen nem elég konzisztens, illetve az sem biztos, hogy a Sublime-dalok jogtulajdonosai panaszkodnának a történteket illetően, legalábbis a banda már maga is kiposztolta a VICE írását.

A konkrét esetre nem reagált az Instagram a lapnak, azt viszont elmondták, hogy ilyenkor a videóban fellelhető dalok számát és hosszát is vizsgálják.

Ebből kiindulva nem valószínű, hogy Devermont posztjával probléma lenne, elvégre abban egyetlen dal csendül fel, az is csak véletlenül a háttérben. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyszer se válhatna be valamely hasonló húzás streamek lelövésére, hiszen mint érintettük (és mint már több ízben is bebizonyosodott a múltban), ilyen értelemben mégiscsak eléggé kiszámíthatatlan mind a cégek algoritmusa, mind a gyakorlatuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.