Hirdetés

Tényleg chip kerülne az emberekbe az oltásoknál, de ez most nem egy konteós ötlet



|

Mi lesz a következő, a laposföld? Szerencsére a magyarázat némileg racionálisabb.

Hirdetés

A koronavírus elleni oltások kapcsán széles körben elterjedt tévhit (mondjuk úgy, hogy egyik népszerű a sok közül), hogy a vakcinák szabad szemmel nem látható chipeket tartalmaznak, amelyeket mindenféle gonosz céllal juttatnak a testünkbe a világszintű összeesküvés kitervelői. Főleg Bill Gates, ugyebár.

Habár ez nyilvánvalóan badarság, egy svéd startup most mégis azon ügyködik, hogy behozza a chipeket az egyenletbe: ezekkel segítené ugyanis, hogy a vakcináltak kényelmesen igazolhassák az oltottságukat. 

Hirdetés

Az Epicenter nevű cég rizsszem méretű termékét a bőr alá kell helyezni, és képes kiváltani a plasztikkártyás, papír-alapú vagy mobilos oltási igazolványokat. Az olyan helyeken, ahol ezek felmutatása szükséges, elég csak egy telefonnal leolvasni az NFC-n keresztül kommunikáló chipet, és már meg is jelennek a szükséges oltottsági információk.

Az eljárás ugyan kétségtelenül kényelmesnek tűnik, de nagy kérdés, hogy az emberek vajon mennyire lesznek nyitottak az ötletre, hiszen a belépnk rakott chip víziója cseppet sem megnyugtató (főleg, ha a konteókra fogékony embereket kérdezzük), és már a telefon felmutatása sem igényel óriási erőfeszítéseket. A karba, vagy a hüvelyk-és mutatóujj közé helyezhető eszköz piacra dobása azonban erősen a jövő zenéje, az Epicenter ugyanis még csak a prototípusát teszteli.

A cég alkalmazottai viszont már évek óta használják a technológiát, beültetett chipek segítségével nyitják például az ajtókat, férnek hozzá a nyomtatókhoz, sőt, még nassolni valókat is vásárolhatnak velük. A chip ötlete viszont leginkább máshonnan lehet ismerős: hazánkban 2013. január 1. óta így azonosítanak minden, 4 hónapnál idősebb kutyát, beleértve a veszettség elleni oltottságuk igazolását is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.