Hirdetés

Tényleg lángokban áll a Pentagon, vagy csak Elon Musk hitelesítési rendszere mondott csődöt?



|

Hitelesített Twitter-felhasználók állítják, hogy támadás érte amerikai védelmi minisztérium épületét.

Hirdetés

A Twitter hitelesítési megoldása, azaz a Twitter Blue körül sok a furcsaság. Egyrészt méregdrágán lehet igénybe venni az Elon Musk által bevezetett szolgáltatást, ráadásul irgalmatlanul hosszú várólista jött már össze, annyira lassan halad a hitelesítés. Mindezt tetézi, hogy Musk különös cégvezetői stílusa miatt már több vállalat és híresség is lelépett a Twitterről, ezért a milliárdos igyekszik mindent megtenni, hogy aki még nem deaktiválta a felhasználói fiókját, az még maradjon egy kicsit.

Most pedig új botrány kezd alakulni a közösségi oldal körül, amely egyben arra is rávilágít, hogy milyen módon befolyásolhatják a közügyeket a mesterséges intelligenciáik és az általuk létrehozott szöveges vagy képi tartalmak.

Hirdetés

Nemrég ugyanis olyan fotók kezdtek keringeni a Twitteren, amelyek az amerikai védelmi minisztérium épületéből, azaz a Pentagonból áradó hatalmas füstfelhőket ábrázolnak. A képeket eredetileg az orosz kormány egyik kedvenc szócsöve, az RT - egyébként hitelesített céges felhasználóknak járó arany pipával megjelölt - Twitter-fiókja osztotta meg, azzal a szöveggel, hogy robbanásokról számoltak be a Pentagon közelében.

A fotókat ezt követően ellenőrizetlenül kezdték megosztani a hitelesített felhasználók is. Ezek között szerepelt egy olyan is, amely a Bloomberg News hírcsatorna dizájnját koppintva próbálta elhitetni a felhasználókkal, hogy valódi. A BloombergFeed néven tweetelő fiókot később felfüggesztették.

Az RT is törölte az eredeti posztot, addigra azonban már több mint 38 ezer felhasználó láthatta azt. A hír olyan tempóban kezdett terjedni, hogy a védelmi minisztériumot őrző Pentagon Force Protection Agency és a környék tűzoltói feladatait ellátó Arlington Fire & EMS is arra kényszerült, hogy megnyugtassák a közvéleményt és hangsúlyozzák, hogy semmiféle robbanás vagy incidens nem történt, nincsen veszélyben senki.

A fotókról később kiderült, hogy mesterséges intelligencia segítségével hozták létre Hatásukat pedig jól mutatja, hogy megjelenésük után az amerikai tőzsdék árfolyama egy picit bezuhant, majd gyorsan helyreállt.

Az eset rávilágít, hogy a jövőben milyen problémákkal kell szembenéznünk az egyre komolyabb képességű mesterséges intelligenciák miatt, a Twitter frissen kinevezett vezérigazgatójának pedig arra kell majd választ találnia, hogy miként állítható helyre a közösségi platform alaposan megtépázott hitelessége.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.